fallback

Euobserver: България слага цена на членството на Турция в ЕС

Сайтът публикува изказване на Божидар Димитров за исканите от България компенсации за изселване на етнически българи от Османската империя

21:52 | 04.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Изказването на министъра без портфейл Божидар Димитров, че България може да блокира приемането на Турция в ЕС, ако страната не ни плати компенсация за изселените през 1913 г. етнически българи, отразява правителствената политика.

Това е заявил днес пред Euobserver Веселин Нинов от прескабинета на правителството във връзка с публикувано от вестник 24 часа изказване на Димитров. Нинов е посочил, че със спора между двете страни се занимава българско-турска междуправителствена работна група.

Euobserver цитира Божидар Димитров в материал със заглавие „България слага цена на членството на Турция в ЕС“. Министърът без портфейл е заявил, че Турция трябва да компенсира България с 20 млрд. долара за имотите на изселените от Османската империя през 1913 г. стотици хиляди българи от земите западно от Босфора.

Нинов обаче е споменал друга сума пред Euobserver. "Това е въпрос на официална правителствена политика. Между двете страни има договор от 1925 г. Това е официален договор, така че според него турското правителство трябва да изплати между 10 млрд. и 12 млрд. долара на българските бежанци", е посочил той.

Той е описал спора като „повече исторически, отколкото политически“, но на въпроса дали България е готова да наложи вето върху преговорите между ЕС и Турция в тази връзка е отговорил: "Има такава опция. Но това е само едно от многото други условия, които България поддържа относно членството на Турция. Има и въпроси, свързани с енергията и проекти във водния сектор".

Очаква се премиерът Бойко Борисов да повдигне въпроса за компенсациите по време на визитата си в Турция през този или следващия месец, е добавил Нинов.

Подобни въпроси са ставали обект на спорове и в други страни от ЕС. Миналата година чешкият президент Вацлав Клаус заплашваше да блокира ратификацията на Лисабонския договор, ако в него не бъде вмъкната специална клауза, която да не позволява искането на компенсации за изселването на етнически германци от бившата Чехословакия след Втората световна война.

Представителите на турското външно министерство и Европейската комисия не са били открити за коментар, посочва Euobserver.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:01 | 27.08.22 г.
fallback