fallback

КФН забрани рекламен материал за фондовете на Ти Би Ай Асет Мениджмънт

Основната забележка е, че посочените варианти на доходност не са сигурни, заявяват от КФН

17:34 | 04.01.10 г.

Комисията за финансов надзор (КФН) е издала временна забрана за публикуването и разпространяването на представения рекламен материал в КФН от УД Ти Би Ай Асет Мениджмънт ЕАД с решение на Ралица Агайн, заместник-председател на комисията, ръководещ управление “Надзор на инвестиционната дейност”, съобщава регулаторният орган.

Рекламният материал, представен в КФН, е на управляваните от УД Ти Би Ай Асет Мениджмънт ЕАД колективни инвестиционни схеми, ИД Ти Би Ай Евробонд АД и договорни фондове Ти Би Ай Комфорт, Ти Би Ай Хармония, Ти Би Ай Динамик и Ти Би Ай Съкровище.

„Предвид обстоятелството, че посочените варианти на доходност в двете включени в рекламния материал таблици (инвестиране еднократно на сума от 2 000 лв. и ежемесечно на суми от 50, 100, 150, 200 и 250 лева) не са сигурни, както и за да не бъде тази информация подвеждаща, под всяка таблица следва да се направи изрично изявление, че посочените в таблицата стойности на доходност са условни и не е гарантирано, че ще бъдат реализирани“, заявяват от КФН.

Впечатление на регулатора е направил и фактът, че под заглавие „Личен спестовен план с Ти Би Ай взаимни фондове” е посочено, че „Нямате допълнителни такси за „предсрочно” прекратяване”.

Посоченото изречение е в противоречие с чл. 75, ал. 1 от Наредба № 25 за изискванията към дейността на инвестиционните дружества и договорните фондове, тъй като е възможно да заблуди потенциалните инвеститори поради заложения отбив от цената при обратно изкупуване. Цитираното изявление следва да бъде коригирано, заявяват от КФН.

На трето място в информацията за мястото, където проспектът е достъпен за публиката, не е упоменато за учредителните актове на фондовете съгласно чл. 189, ал. 2, т. 1 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), поради което в рекламния материал информацията следва да се допълни в съответствие с цитираната разпоредба, смятат от надзорния орган.

Свързани компании:

ДФ Ти Би Ай Съкровище(5TBE)

ДФ Ти Би Ай Хармония(5TBC)

ДФ Ти Би Ай Комфорт(5TBD)

ДФ Ти Би Ай Динамик(5TBB)

ИД Ти Би Ай Евробонд АД(5TBA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:16 | 08.09.22 г.
fallback