fallback

Преглед на печата за 4 януари

07:48 | 04.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Отлага се забраната за плащане в брой при сделките с имоти в. Дневник

Въвеждането на правилото всички имотни сделки да се плащат само по банков път от 1 януари 2010 г. се отлага за лятото. Причината е, че парламентът не успя да приеме промените в закона на нотариусите, забраняващи плащанията в брой. Проектът на правителството мина само на първо четене през правната комисия.

"В най-добрия случай законът може да бъде одобрен на две четения в парламента в края на януари", прогнозира Искра Фидосова, председател на правната комисия в Народното събрание, която е и нотариус по професия. Според нея след това ще е необходима разяснителна кампания сред населението за ползите от въвеждането на новите правила при изповядването на сделките, както и гратисен период, преди да влязат в сила. "Най-вероятно законът ще започне да действа не по-рано от май, юни", каза Фидосова.

2 млн. предплатени карти останаха нерегистрирани в. Сега

45-50% от всички предплатени карти за мобилни разговори в страната остават без възможност за изходящи обаждания и пращане на sms-и от днес. Притежателите им трябваше в 3-месечен срок до 31 декември 2009 г. да предоставят ЕГН, трите си имена и адреса си в офиса на своя оператор, както поискаха МВР и ДАНС с промяна в закона.

Според прогнозите на мобилните оператори до края на днешния работен ден процентът на регистрираните може да достигне най-много 55%. Това означава, че близо 2 млн. от общо 4.4 млн. продадени предплатени карти остават само с възможност да приемат обаждания.

Част от "Хемус" ще излезе над 10 млн. лв. на километър в. Сега

Близо 8-километровата отсечка, която трябва да свърже магистрала "Хемус" със столичното околовръстно, може да се нареди сред най-скъпите трасета у нас. Изчисленията показват, че 1 километър от участъка ще струва приблизително 10 млн. лв. Самият проект е 64 млн. лв., но само отчужденията на имоти в този малък участък ще глътнат други 23 млн. лв.

Парите за отчужденията трябва да бъдат платени от бюджета. "Сумата е набъбнала заради спечелени в съда дела на собственици", обясни Николай Нинов, началник отдел "Отчуждаване" в пътната агенция. Нинов не посочи колко са собствениците на имоти по трасето, но обясни, че са прекалено много и това също е вдигнало сумата за обезщетения.

Тайландци бягат от закъсал завод в. Стандарт

Тайландци не издържаха на кризата в наш завод и избягаха. Те изкараха едва половин година в радомирската фирма "Бесттехника-Тежко машиностроене". Наред с българските бачкатори чужденците получаваха само малка част от месечните си заплати. Дружеството закъса за поръчки и плаща суми, близки до минималните възнаграждения за страната, за да избегне глоби от инспекцията по труда. 20 тайландци бяха наети за шлосери, заварчици и оператори на машини чрез израелска посредническа фирма тази пролет. Заводът им подсигури режийни за наема на квартири в Радомир. Заради нередовното плащане обаче половината от чужденците не дочакаха есента. Последната група от 10-ина човека си тръгнала преди няколко седмици, разказаха работници. Ръководството не се опитало да ги задържи.

Търсят инвеститор за ТЕЦ-а в Смолян в. Стандарт

Община Смолян ще обяви конкурс за избор на изпълнител за модернизация и разширяване на общинската топлоцентрала. Това съобщиха от местната управа. Градският ТЕЦ в момента произвежда при 30-35% загуби по топлопреносната мрежа и с натоварване около една четвърт от инсталираната мощност. Реконструкцията на централата се планира като публично-частно партньорство. Общината ще създаде с избрания инвеститор търговско дружество, в което ще апортира оборудването и земята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:54 | 21.08.22 г.
fallback