fallback

Преглед на печата за 2 януари

08:26 | 02.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

По-скъпи парно, вода и газ от началото на 2010 година в. Дневник

От днес влизат в сила по-високи цени на парното и природния газ, поскъпва и водата в 14 населени места.

Най-много се увеличава цената на топлоенергията в Разград - със 7%. Поскъпването на парното във Варна и Враца е с 6%, а в София, Пловдив, Бургас, Плевен и Шумен с 5%.

Скокът при природния газ ще е с около 10.5% и през следващото тримесечие 100 куб. м. ще се продават за 413 лв. без ДДС.

От днес водата в Дупница ще струва с 21% повече. Поскъпването в Сливен и Пещера е с 12-13%, а във Враца и Ловеч с 9%. Между 2% и 6% скача водата в Кърджали, Плевен, Монтана, Видин, Търговище и Сапарева баня. С 1% е поскъпването във Велико Търново и Благоевград.

Испания първа ще тества новия управленски модел в ЕС в. Дневник

Испания поема днес председателството на Европейския съюз (ЕС) за следващите шест месеца. Испанската държава ще е първата страна начело на ЕС, която ще трябва да се справи със сложността на новата правна рамка на Евросъюза - Лисабонския договор, който влезе в сила на 1 декември 2009 г. Новият евродоговор създаде ново ниво на управление в ЕС - този на постоянния председател на Съвета (президент на ЕС), но запази и старата система на ротационно председателство, припомня електронното издание EUobserver.

Испанският премиер Хосе Луис Сапатеро ще провери как новата система работи на практика. През следващите шест месеца предстои да видим дали той и новоизбраният президент на ЕС Херман ван Ромпой ще успеят да избегнат препокриване на дейности и съперничества.

Глобите за фиктивни шофьорски курсове скачат 5 пъти в. Сега

Пет пъти по-високи глоби ще въведе държавата в опит да се пребори с фиктивните технически прегледи на автомобилите и злоупотребите в шофьорските курсове. Занапред специалистите в пунктовете и инструкторите ще плащат 5000 лв. глоба и ще губят завинаги правото да упражняват професията, ако са извършили сериозни нарушения на правилата. За засилване на контрола и в пунктовете, и в учебните коли, и в изпитните зали ще бъдат монтирани камери. Това предвиждат поредните промени в закона за движение по пътищата, одобрени от правителството. В момента глобите за школите, които обучават шофьори, варират от 100 до 1000 лв. за различните видове нарушения, което позволява голям субективизъм, обясни транспортният министър Александър Цветков.

Всички болници минават на 24-часов работен режим в. Новинар

Всички болници у нас ще бъдат задължени да работят на 24-часов режим. Това се предвижда в проекта за промяна на Закона за лечебните заведения, приети вчера от кабинета. Условието за денонощно грижа за пациентите ще бъде и основен критерий за това дали болничните заведения ще сключат договори с Националната здравноосигурителна каса за финансиране да дейността им. Според измененията вече няма да съществуват районни, областни, междуобластни и национални болници. Причината за премахването на това разделение е, че определянето на болниците на териториален принцип не осигурява правото на свободен достъп до медицинска помощ на пациентите. Също така ще отпадне определението на лечебните заведения като многопрофилни. На територията на страната ще има само болници и специализирани болници. Според промените болница е лечебно заведение, в което има сектори, отделния или клиники по медицински специалности. Специализирана болница пък е лечебно заведение, в което има сектори, отделения или клиники по една медицинска или дентална специалност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:10 | 01.09.22 г.
fallback