fallback

Правосъдието ни остава проблемно, но отпада рискът от предпазни клаузи

Три години след членството ни в ЕС Брюксел вече не може да налага предпазни клаузи на страната

10:00 | 01.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Механизмът за сътрудничество и контрол, прилаган от Европейската комисия (ЕК) по отношение на България Румъния в областта на вътрешните работи и правосъдието, остава в сила. Това заяви пред БТА говорителят на комисията Марк Грей.

Навършват се три години от пълноправното членство на България в Европейския съюз. Доколко то бе успешно ще се оцени в пълнота по-нататък, но от изтичането на трите години има един съвсем реален резултат - Европейският съюз вече не може да налага предпазни клаузи на страната ни.

В Договора за присъединяването на България към Европейския съюз, което стана на 1 януари 2007 г., бяха предвидени три възможности за задействане на предпазна клауза с цел да се защитят, в случай на нужда, интересите на съюза - в областта на икономиката, на вътрешния пазар и на вътрешните работи и правосъдието.

Както се видя, първите две възможности съществуваха повече като теоретически. Във връзка с правосъдието и вътрешните работи обаче Европейската комисия въведе известния и безпрецедентен Механизъм за сътрудничество и контрол, чиято цел бе да се следи отблизо как се развиват нещата в България и в Румъния в тази област. Механизмът остава в сила.

Той бе въведен след приемането на България в Европейския съюз, но въпреки че страната ви показа напредък, има още работа да се свърши, посочи Марк Грей. Механизмът ще продължи да се прилага, а Европейската комисия ще продължи да настоява пред правителството и властите да се полагат необходимите усилия за напредък на реформите в областта на правосъдието и вътрешните работи, добави той.

Не се очертава Механизмът за сътрудничество и контрол в областта на вътрешните работи и правосъдието да се прилага по отношение на друга новоприета страна в Европейския съюз. Комисарят по разширяването Оли Рен заяви неотдавна, че Европейската комисия «си научи уроците от приемането на нови страни». Един от тях и най-важният е, че на кандидатите за членство в Европейския съюз не трябва в никакъв случай да се определя точна дата за приемането им, преди да се прецени, че са напълно подготвени. А според него България и Румъния не са били съвсем готови за членство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:15 | 12.09.22 г.
fallback