fallback

Еврохолд направи облигациите си в Авто Юнион по-атрактивни*

Дъщерното на холдинга дружество Авто Юнион Груп обезпечи емисията си облигации с недвижими имоти

12:16 | 30.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Общото събрание на облигационерите от първа корпоративна емисия на Авто Юнион Груп ЕАД взе решение да обезпечи вземанията на облигационерите с недвижими имоти, става ясно от съобщение, публикувано днес чрез БФБ.

В полза на новоизбрания на Общото събрание довереник на облигационерите Райфайзенбанк (България) ЕАД е учредена ипотека върху Хотел Ела в к.к. Боровец заедно с поземления имот, в който е построен, както и върху поземлен имот в гр. Варна, на който са разположени шоуруми на Опел, СААБ и Шевролет.

Петгодишните облигации на стойност 7.5 млн. евро бяха издадени на 14.04.2009 г. с купон от 9,5% годишно, платим на всеки шест месеца.

Към датата на изготвяне на списък за общото събрание, облигациите са се явявали вътрешногрупови за Еврохолд България АД, след като емитентът е дъщерно дружество, а купувачи на всичките 7500 облигации са също дъщерни дружества.

Най-голямият държател на облигации е Евроинс Иншурънс Груп ЕАД (с книжа за близо 2,5 млн. евро), което е нетипично за дейността му, която е инвестиране в застрахователна дейност.

Още по-нетипично е държането на облигации от Евролийз Ауто (за 250 хил. евро), което трябва да влага парите си в лизингови договори и наскоро има одобрена линия от ЕБВР.

Вероятно желанието за продажба на по-добра цена на облигациите извън групата прави разумно даването на обезпечение на издадените като необзепечени облигации.

От Еврохолд България уточниха за Investor.bg, че към момента 25% от облигациите на Авто Юнион Груп са собственост на външни за групата облигационери - местни банки и пенсионни фондове. Вследствие на това, участието на Евроинс Иншурънс Груп в облигацията на Авто Юнион Груп е намаляло на 450 хил.евро.

*Актуализирано в 14:00 ч. с уточнението от Еврохолд България АД.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:59 | 21.08.22 г.
fallback