fallback

Оргахим ще увеличи износа за румънската Поликолор с 18 млн. евро през 2010

Ще се изнасят бои, лакове, смоли и сухи строителни смеси, производството на които бе прехвърлено от Поликолор в русенското предприятие

11:37 | 30.12.09 г.

Русенското дружество Оргахим АД ще сключи договори за 2010 с Поликолор АД, Букурещ и Деко Профешънъл Сървисиз ЕООД, Букурещ, които се очаква да увеличат приходите от износ на българското предприятие с над 18 млн. евро годишно. Това съобщи българският производител на бои, лакове и смоли чрез БФБ София. 

Оргахим АД свиква извънредно Общо събрание на акционерите на 5 февруари, което да одобри сключването на договорите в румънските дружества, както и договори, които да бъдат подписани между русенското предприятие и неговото дъщерни дружества Деко Профешънъл Сървисиз ЕООД, Русе и „Дунав Транс” ЕООД – Русе.

Очакваните нетни продажби към Деко Профешънъл Сървисиз ЕООД – Русе са в размер на повече от 3 милиона евро годишно, а предложения договор Дунав Транс е за предоставяне на транспортни услуги на Оргахим АД. Дунав Транс бе учредено през м. юли 2009 г.

Деко Профешънъл Сървисиз ЕООД – Русе и Деко Профешънъл Сървисиз ЕООД – Букурещ бяха учредени по-рано тази година. Двете дружества оперират в пазарния сегмент за строителство, ориентиран към термоизолациите, като целта им е да бъдат лидер в Дунавската равнина за фасадните покрития. Деко Профешънъл Сървисиз ЕООД  Букурещ е 100% собственост на Поликолор АД.

За да осъществи договорите с Поликолор АД и Деко Профешънъл Сървисиз ЕООД – Русе и Деко Профешънъл Сървисиз ЕООД Букурещ, Оргахим АД следва значително да увеличи производството на бои, лакове и покрития на водна основа и на основата на разтворители, производството на смоли и сухи строителни смеси.

Поликолор притежава 64% в Оргахим чрез регистрираното в МWhitebeam Holdings Ltd. През месец октомври 2008г. бе взето решение за реорганизация на производството в групата. Преструктурирането включва прехвърляне на производството на бои, лакове и покрития на водна основа и на основата на разтворители и производството на сухи строителни смеси от Поликолор АД в Оргахим АД. Производството на мокри мазилки се премества от Букурещ в Русе.

Оргахим АД е най-големият производител в България на бои, лакове, лепила и смоли, и единственият производител на фталов анхидрид.

Износът формира над 50% от приходите на дружеството. Продажбите на Оргахим АД се свиха с 26% до 81 млн. лв за деветмесечието на 2009 г.  Приходите от продажба на продукция възлязоха на близо 131 млн. лева през 2008.

За изминалата година акциите на Оргахим АД се покачиха с 3,4% до 85,85 лева. Това дава пазарна капитализация от 43,2 млн. лева на дружеството.

Свързани компании:

Оргахим АД(5ORG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:10 | 13.09.22 г.
fallback