fallback

Преглед на печата за 30 декември

08:18 | 30.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Мешани кандидати за завода за боклук на София

в. Дневник

Строителят на завода за преработка на отпадъците на София ще бъде избран измежду девет фирми и обединения на български и чуждестранни дружества. В понеделник вечерта приключи подаването на офертите за проектирането и изграждането на съоръжението край село Яна с прогнозна стойност 229 млн. лв. "Документи за участие бяха купили над 40 дружества, но само тези подадоха оферти", каза пред "Дневник" заместник-кметът по екологията Мария Бояджийска.

Още при обявяването на конкурса стана ясно, че българските фирми трудно ще кандидатстват самостоятелно. Причината е, че от участниците се иска от 2004 г. досега да са построили поне един подобен завод с капацитет 200 хил. т боклук годишно или два с по 100 хил. т, а няма българска компания с такъв опит. Въпреки изискването "Холдинг Пътища", контролиран от Васил Божков, е подал самостоятелна оферта.

Дянков преведе на съдебната власт формално 19 млн. лв.

в. Сега

Финансовият министър Симеон Дянков се оказа коварен противник. Съдебната власт получи по сметките си днес парите, нужни за коледни премии, но те не могат да бъда изтеглени и раздадени.

"Тази сутрин в 9 часа по сметките на ВСС финансовото министерство е превело 19 млн. 398 хиляди лева като субсидия от бюджета", става ясно от писмо до финансовия министър Симеон Дянков от Висшия съдебен съвет.

"Към днешна дата наличните средства по банковата сметка на ВСС са 61 375 177 лв., които ще останат неизползвани поради отказ на Министерството на финансите да отпусне полагащия се лимит за разходи чрез СЕБРА и няма технологично време за извършване на плащания към отделните звена на съдебната власт", пише още в документа.

Министри борят пицата на Дянков

в. Стандарт

Орязването на парите за министерствата предизвика сериозна буря в Министерския съвет. Пръв в битката е енергийният министър Трайчо Трайков, стана ясно от стенограмата от заседанието на кабинета миналата сряда. След като два пъти намалихме бюджета си, платихме от него участието в Шанхай, несправедливо е само защото сме най-дисциплинирани пак да се вземат от нас пари, защото можем да се справим, оплака се Трайков. Преди няколко дни заместникът на Дянков - Владислав Горанов, му съобщил тъжната вест, че финансовото ведомство му е резнало 3 млн. лева. Горанов обяснил също, че разчита на министерството на икономиката да се справи с тежката ситуация, защото в него работят най-добрите експерти и професионалисти. Същото каза и на мен, възкликнал обаче и вътрешният министър Цветан Цветанов.

Истинска схватка обаче се разразява между военния министър Николай Младенов и зам. финансовия министър Анна Михайлова. По никакъв начин не мога да позволя да вземете 10% от моя бюджет за следващата година за радиочестоти, които е трябвало да бъдат направени преди време, ядоса се не на шега Младенов. Повод за разправията е прехвърлянето на радиочестоти, които ползват военните, към дигитални телевизии.

КЗК отхвърли жалбата на "Лукойл България" и холдинг "Пътища" за винетките

в. Дневник

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отхвърлила жалбата на "Лукойл България" и холдинг "Пътища" за разпространението на винетките. Консорциумът обжалваше отстраняването му от търга на пътната агенция заради отрицателен финансов резултат през 2008 г. на "Лукойл". Това съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и компаниите. От КЗК заявиха, че ще публикуват решението по-късно.

Джипитата без пари за Нова година

в. Новинар

Общопрактикуващите лекари ще си получат парите след Нова година, а преди празника ще бъдат изплатени само заплатите на заетите в болниците, заяви вчера здравният министър Божидар Нанев. "До края на деня (б.р. - 29 декември) НЗОК ще преведе средства на болниците, за да се изплатят целево заплатите на лекарите. След Нова година ще бъдат преведени средства от НЗОК и за извънболничната помощ", обясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:10 | 05.09.22 г.
fallback