fallback

НАП търси данъци от Мадона

37 попфолк и естрадни изпълнители ще дават писмени обяснения за имущество и доходи

15:24 | 29.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Националната агенция за приходите (НАП) ще търси дължими данъци от попзвездата Мадона, става ясно от съобщение на агенцията. Плащания ще се очакват и от всички останали чуждестранни изпълнители, които са имали концерти у нас.

Според българското данъчно законодателство се изисква удръжка от 10% от възнаграждението на всеки чуждестранен изпълнител, който пее в България, независимо от това дали хонорарът му е изплатен лично или чрез посредническа фирма.

В тази връзка НАП е започнала проверки на 13 български компании, които организират участия на световно известни изпълнители в страната, като част от контролните мерки спрямо развлекателния бизнес.

Оказва се, че нито една от българските фирми не е удържала или внесла дължимите данъци при последните гастроли на световно известните звезди. Проверяваните ще трябва да представят в НАП писмени доказателства за платените суми на изпълнителите и ако се докаже, че не са удържали 10% данък, сумите ще бъдат събрани от НАП заедно с дължимите лихви.

Междувременно стана ясно, че 21 от проверяваните от НАП общо 37 попфолк и естрадни изпълнители ще дават писмени обяснения за имуществото и доходите си. За тези изпълнители са открити различни разминавания, сред които например фактът, че една от звездите не е обявила доходи за последните пет години, а в същото време е закупила два апартамента с данъчна оценка 206 600 лв.

Други установени нарушения са, че някои певци не са декларирали хонорари, които определени музикални компании са посочили в счетоводствата са като изплатени. Единадесет от проверяваните не са подавали данъчни декларации за определени периоди в последните пет години. Друг изпълнител не е получил нито лев официален доход за миналата година, защото всички възнаграждения минавали през фирма, в която има участие, но няма никакви данни фирмата да му е плащала нещо.

От миналата седмица започнаха и открити наблюдения на данъчни инспектори в заведенията, в които най-често гастролират естрадните и фолк изпълнители. Експертите на НАП следят отчитането на приходите от вход, както и това дали оборотите на заведенията се отчитат на касовите апарати. Първите проверки са довели до шест кратно увеличение на оборотите в заведенията, поставени под наблюдение. Наблюденията ще продължат по Коледните и Новогодишни празници и през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:48 | 06.09.22 г.
fallback