fallback

Преглед на печата за 23 декември

07:58 | 23.12.09 г.

Симеон Дянков обмисля по-големи рокади в борсовото ръководство в. Дневник

Финансовият министър Симеон Дянков обмисля по-големи промени в ръководството на Българската фондова борса (БФБ) освен обявената досега смяна на представителя на държавата. Това научи "Дневник" от двама независими източници, запознати с процеса. Финансовото министерство е принципал на държавата, която е най-голям акционер с 44% в БФБ - София.

"Има нагласа да се смени голяма част от ръководството на борсата или най-малкото изпълнителният директор и председателят на съвета на директорите", обясни пред "Дневник" единият от източниците. Другият потвърди, че финансовото министерство е проучило юридическите възможности и последствия от това.

Брюксел ще реши дали да има премии за тютюна в. Сега

Брюксел ще има последната дума дали българските тютюнопроизводители ще вземат някакви премии за реколтата от 2009 г. Това е резултатът от провеждащите се втори ден протести, които вчера преминаха в блокиране на границата първо с Турция, а след това и с Гърция. В късния следобед представители на протестиращите се срещнаха и с премиера Бойко Борисов, който обяви, че държавата ще търси разрешение от ЕС за изплащане на 116 млн. лв.

Дянков остави съдебната власт без премии за Коледа в. Сега

24 766 000 лв. за премии на магистрати и служители на съдебната власт и Висшия съдебен съвет не са постъпили по сметките на съвета, оплакаха се магистрати вчера. Нареждането трябва да дойде от министъра на финансите Симеон Дянков. "Нарушава се законът за държавния бюджет и конституцията", обяви пред "Сега" Стефан Петров от бюджетната комисия на ВСС. Днес е последният ден, в който парите могат да бъдат отпуснати, защото след това сметките на системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА) ще бъдат занулени.

Парното поскъпва, но с малко в. Новинар

До 4-5% може да поскъпне парното от Нова година, ако в сряда кабинетът приеме новата наредба за цените на природния газ и тя влезе в сила до края на годината. Това съобщи шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Към момента разчетите на ДКЕВР показват, че парното трябва да поскъпне с около 10 процента от януари заради предложеното повишение в цената на природния газ с 15,6 на сто. Ако обаче новата наредба за цените на горивото влезе в сила до края на годината, регулаторът ще може да свали драстично скока в цената на топлото.

Чакат съкращения в “Полимери” и “Булярд” в. Стандарт

Поредна вълна от съкращения се очаква след Нова година, този път в "Полимери" и "Булярд", стана ясно вчера. "При нас засега няма официално депозирани уведомления за масова редукция на персонала, но от управите на предприятията вече поискаха консултация", каза шефът на Регионалната служба по заетостта във Варна Пламен Начков. През януари очакваме към 1500 новорегистрирани в бюрата по труда, обясни той. След заводите на Девня цимент, които изгасиха пещите и освободиха персонала заради кризата и спряха производството си, сега се очаква нова вълна от спрени производства и затварянето и на други фирми.

Банките отворени до 30-и на обяд в. Стандарт

Ако по празниците ви се наложи да превеждате пари чрез банка или да теглите на гише, последната възможност е до обяд на 30 декември. В последния работен ден от годината трезорите ще работят с клиенти до 12 ч. След това ще приключват и осчетоводяват сметките си за годината. Това важи и за фирмите, които трябва да плащат на институции или работници.

Денонощна поддръжка ще имат повечето трезори за банкоматите си по празниците. По традиция в тези дни машините "работят" прекомерно, защото хората теглят повече пари. Затова заредените суми бързо се изчерпват или понякога АТМ-ите се развалят.

Наш завод купува две световни марки велосипеди в. Стандарт

Известните по цял свят велосипеди от марките "Шокблейз" и "Ферини" от Нова година ще се произвеждат в България. Това става, след като пловдивската марка "Макском" погълна част от италианското дизайнерско бюро "Бичи нова". Бизнесмените от Сан Марино държаха правата върху велосипедите "Шокблейз" и "Ферини" до март 2009 г. Сега те ще се произвеждат в завода на "Макском" край Пловдив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:20 | 06.09.22 г.
fallback