fallback

Топлофикация-София очаква загуба от 59 млн. лв. за 2009 г.

Около 230 млн. лева са задълженията на битови потребители към дружеството

13:34 | 22.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Към края на 2009 г. „Топлофикация-София“ очаква да бъде на загуба от 59 млн. лева, съобщи пред журналисти заместник-изпълнителният директор на дружеството Стоян Цветанов.

Общо 75% от цената на топлинната енергия се съставлява от цената на природния газ, ако бъде прието увеличение на цената на газа от 1 януари 2010 г. с 15,6 процента, както предложи ДКЕВР, увеличение на цената на топлинната енергия с около девет процента не ни е достатъчно, добави Цветанов, цитиран от БТА.

Ако бъде прието увеличение на цената на парното в София с девет на сто, през следващата година дружеството ще натрупа загуби от 60-65 млн. лева, смята той.

Изоставането в цената на парното в София спрямо цената на природния газ е натрупано от минали периоди, добави Цветанов.

Около 230 млн. лева са задълженията на битови потребители към „Топлофикация-София“, съобщи той.

Само през тази година дружеството е завело около 8 хил. нови дела срещу некоректни клиенти, а общо заведените досега дела са 36 хил. Разходите по водените дела не се включват в цените на топлинната енергия, посочи Цветанов.

Според него воденето на дела дава добър резултат. За тази година след заведени дела сме събрали около 9 млн. лева, което е три пъти повече от събраното от предходни години, допълни Цветанов. Общо 250 хил. са коректните абонати на топлофикацията.

Стоян Цветанов посочи в отговор на въпрос, че е по-добре социалните плащания за отопление да се превеждат директно към дружеството, отколкото на абонатите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:58 | 10.09.22 г.
fallback