fallback

Глоба за сайт за риболовни принадлежности за нелоялна конкуренция

КЗК наложи глоба на сайта заради неоснователно използване на името на известен производител в сектора като реклама

14:32 | 21.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоба на сайт за продажба на риболовни принадлежности заради неоснователно използване на името на известен производител в сектора като реклама, съобщиха от комисията.

За извършеното нарушение КЗК е определила на фирма „Иридиум“ ООД, гр. Пловдив и на нейния управител Димитър Чолаков имуществена санкция и глоба съответно от 8200 лв. и 500 лв. и е постановила прекратяване на нарушението.

През февруари тази година Чолаков е регистрирал домейн www.rapala.bg, като твърди, че 85% от продуктите, които продава чрез сайта, са произведени от финландската компания за риболовни принадлежности Rapala VMC Corpоration.

В хода на проверката на КЗК обаче това твърдение не е доказано. Наред с това в интернет съществуват редица сайтове за онлайн търговия с риболовни принадлежности, които също предлагат марката Rapala, без да ползват името на финландското дружество като част от името на магазина, се посочва в съобщението на комисията.

КЗК счита, че като е използвал за сайта си име, свързано с общоизвестна търговска марка, Чолаков е действал недобросъвестно и е увредил интересите на останалите търговци.

При определяне на санкцията Комисията е взела под внимание степента на нарушението, съдействието от страна на ответника и финансовото състояние на дружеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:34 | 12.09.22 г.
fallback