fallback

Испанска фирма планира 650 млн. евро инвестиции във ВЕИ у нас

През следващите 4 години Elektra смята да изгражда и придобива проекти в сектора в България, след което да направи IPO в Испания

11:00 | 19.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Испанският енергиен холдинг Elektra е с намерения за строителство и продобиване в България на мощности за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), най-вече вятърни централи, на обща стойност до около 650 млн. евро. Планира се вложенията да бъдат направени през следващите четири години. Това стана ясно от представянето в София на инвестиционните намерения на компанията пред представители на бизнеса.

Според проучването на компанията, представено от един от ръководителите й - Оскар Лейва, в България има най-подходящи природни условия за развитие на производство на електроенергия от вятър. Има също така добри условия за производство на ток от биомаса, от вода (мини ВЕЦ). Според компанията потенциалът за фотоволтаични мощности у нас е малък, затова фирмата почти няма да строи такива.

Холдингът, който е създаден преди близо две години, като начало смята да изкупува у нас от собствениците им проекти за изграждане на мощности от ВЕИ, които са главно на проектна фаза или начало на строителство. Предвижда се в повечето случаи българският собственик да запазва известен дял, но от испанската фирма държат те да притежават мажоритарния дял, който да е поне 60%.

От Elektra информираха, че към момента имат изкупени проекти за: вятърни паркове в централна Южна България за 480 мегавата ток; за производство на ток от биомаса – в Централна България (10 мегавата); за производство на биодизел (30 хил. т годишно) - в района на Видинско.

По-нататъшните намерения на компанията, които според предварителните й разчети би трябвало да се реализират към края на 2010 г., е нейната собственост във ВЕИ в България да се листва на фондовата борса в Испания, като събраните средства от първичното публично предлагане (IPO), почти изцяло да се инвестират в изграждане на проекти за ВЕИ в България.

От Elektra смятат за строителството на вятърни паркове у нас да сключат „стратегически съюз“ с фирма от бранша, като не уточниха дали ще е българска или чуждестранна.

Пускането в действие на вятърните паркове на испанската фирма се предвижда да стане през 2012/13 г. и така Elektra, според нейните разчети, ще стане лидер в производство на енергия от ВЕИ в България.

От ръководството на компанията уточниха, че намеренията им са до 60% от капитала на фирмата да е заемен, като изплащаните дивиденти да са до 25% от печалбата, с цел стабилност на дружеството.

От испанския холдинг допълниха, че „твърденията за бъдещето не са гаранции за резултати“ и посочените от тях намерения се основават на икономическите данни към момента, но евентуални външни рискове може съществено да повлияят на очакваните резултати.

Относно обявените наскоро от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) намерения за евентуално налагане на временен мораториум на изграждането на проекти за производство на ток от ВЕИ, за разлика от българските собственици на фотоволтаични мощности, от Elektra декларираха, че смятат такова решение за правилно. Беше посочено в тази връзка, че подобни действия вече са предприемани в Испания, Италия, Гърция.

От Elektra смятат, че с подобни мерки държавата ще може да отсее реалистичните инвестиционни намерения за строителство на мощности за енергия от ВЕИ от „бутафорните“, и така няма да бъде натоварена и Националната електрическа компания (НЕК) да изгражда мрежи за присъединяване за проекти, които всъщност няма да се строят. Беше даден пример, че според законодателството на Гърция при заявка за строителство на проект с използване на ВЕИ се изисква банкова гаранция на стойност 25% от стойността на обекта. От Elektra изразиха надежда, че в България тези изисквания няма да са чак толкова строги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:30 | 31.08.22 г.
fallback