Ръст от 30% при продажбите на ядки се очаква за коледните празници въпреки кризата, сочи прогноза на един от производителите у нас.
“Българинът е традиционалист и затова на постната празничната трапеза задължително присъстват и ядки. Те успешно заместват месото и млечните продукти, защото са много богати на белтъчини“, казат от Чипи ядки.
Въпреки, че у нас най-много се консумират фъстъци и слънчоглед, по Коледа хората са склонни да купуват и по-скъпи ядки като бадеми, лешници и кашу. Тогава са предпочитани и по-големи опаковки от минимум 100 гр. Веднъж отворен обаче, пакетът трябва да се съхранява на сухо и хладно място без достъп на слънчева светлина, съветват от компанията.
За предпочитане е и самите опаковки да са непрозрачни, за да запазят ядките полезните си свойства, напомнят производители.
Ядките са най-бързо развиващата се категория в снакс сегмента. В последните три години пазарният им дял расте с около 30% на година, а преди това - с около 10%, твърдят от Чипи.
Според проучване на GfК, поръчано от компанията, 80,1% от българите консумират ядки поне веднъж седмично. Най-много ядки (28,7%) се похапват с партньора. Любимото място за консумацията им е вкъщи (57,2 %) или на улицата (11 %), сочи проучването.