fallback

Закриват териториалните държавни архиви

По-големи ще са правомощията на ръководителите на регионалните държавни архиви с цел оптимизиране на контрола и на разходите

10:45 | 18.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Териториалните държавни архиви ще бъдат закрити и техните правомощия ще бъдат поети от по-малко на брой регионални звена в съответствие със Закона за регионалното развитие. Промяната в Закона за националния архивен фонд депутатите приеха на първо и второ четене.

По-ясно са уредени правомощията и отговорностите на председателя на Държавната агенция „Архиви“, за да се засили надведомственият контрол по опазването на документите в държавните и общинските институции и за предотвратяването на възможностите за тяхното унищожаване.

По-големи ще са правомощията на ръководителите на регионалните държавни архиви с цел оптимизиране на контрола и на разходите.

Депутатът от „Синята коалиция“ Веселин Методиев заяви, че ще гласува „за“, защото смисълът на законопроекта е намаляване на администрацията и той дава много добър пример как да се оптимизират изнесените й 28 структури. По думите му в малка страна като България трябва да се възприеме по-широко принципът на регионалната политика.

Захари Георгиев („Коалиция за България“) възрази срещу промяната, тъй като според него не е ясно какво ще се случи с териториалните 28 структури на агенцията. „Не говорим за чиновнически апарат, а за архиви, има опасност да настъпи хаос в научните изследвания“, каза Георгиев.

От левицата и ДПС изразиха несъгласие с факта, че промените в закона бяха гласувани на две четения в едно заседание, след като има спорни текстове в законопроекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:31 | 03.09.22 г.
fallback