fallback

Самоосигуряващите се остават в здравната система с вноски за 36 м. назад

Досега хората, които се осигуряват сами, трябваше да имат палтени вноски за поне 15 месеца

16:49 | 17.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Здравноосигурителните права на хората, които са длъжни да внасят осигурителни вноски за своя сметка, ще се прекъсват, в случай че те не са внесли повече от три дължими месечни осигурителни вноски за период от 36 месеца.   Досега този период беше 15 месеца.

Това прие парламентът днес след близо седем часа дебати по второто четене на промените в Закона за здравното осигуряване.

Здравноосигурителните права ще се възстановяват, ако човекът заплати всички дължими здравноосигурителни вноски през последните 36 месеца.

Самоосигуряващ се, който не е плащал дължимите осигурителни вноски повече от три месеца, ще се наказва с глоба от 500 лева до 1000 лева. При повторно нарушение санкцията ще бъде от 1000 лева до 3000 лева.

Длъжностно лице на работодател или работодател, който не заплаща задължителните вноски за служителите си, пък ще се наказва с глоба от 2 хил. лева до 4 хил. лева за физически лица или с имуществена санкция за едноличните търговци и юридическите лица от 4 хил. лева до 8 хил. лева. При повторно нарушение глобата е от 4 хил. до 8 хил. лева, а имуществената санкция - от 10 хил. лева до 15 хил. лева.

В срок от два месеца от влизането в сила на промените в Закона за здравното осигуряване Народното събрание трябва да избере директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

До три месеца от обнародването на измененията директорът на НЗОК обявява и организира конкурсите за директорите на районните здравноосигурителни каси (РЗОК).

През следващата година ще се прилага Националният рамков договор за 2010 г., който трябва да бъде сключен до 23 декември 2009 г. между НЗОК, Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз, и преподписан от министъра на здравеопазването. Договорите за оказване на медицинска помощ ще се сключват между директорите на РЗОК и изпълнителите на медицинска помощ в съответствие с НРД, реши още парламентът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:40 | 04.09.22 г.
fallback