fallback

Приеха бюджета на ЕС за 2010 и допълнителната помощ за АЕЦ Козлодуй

България получава и средства за строежа на Набуко, както и за свързване с газопреносната мрежа на Гърция и за други проекти

15:23 | 17.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Бюджетът на ЕС за 2010 г. ще бъде 141,453 млрд. евро в ангажименти и 122,937 млрд. евро в плащания, след като европейските депутати гласуваха за неговото окончателно приемане. ЕП одобри и отпускането на 75 млн. евро за 2010 г. като помощ за закриването на реактори 1-4 в АЕЦ Козлодуй.

Основното предизвикателство в бюджетна процедура тази година е било намирането на средства за програмата за икономическо възстановяване, която ще струва на ЕС 2,4 млрд. евро за следващата година.

Плащанията представляват 1,04% от брутния национален доход (БНД) на ЕС.

Програмата за икономическо възстановяване на ЕС, която е в размер на 5 млрд. евро и обхваща 2009 и 2010 г., цели да подкрепи енергийни проекти, както и проекти за развитие на селските райони. При нейното договаряне по-рано тази година не беше постигнато споразумение относно финансирането за 2010 г. (в размер на 2,4 млрд. евро). След продължили месеци преговори обаче европейските институции се споразумяха за нейното финансиране да се използват неизползвани средства и маржове от 2009 и 2010 г. (предназначени основно за земеделие и администрация).

Програмата предвижда 200 млн. евро за подпомагане на изграждането на газопровода Набуко. Държавите членки, които ще получат финансиране по тази линия, са България, Австрия, Унгария, Германия и Румъния.

За изграждането на инфраструктурата за свързване на газопреносните мрежи между България и Гърция ще бъдат отпуснати 45 млн. евро (за линията Стара Загора-Димитровград-Гюмюрджина). 10 млн. евро ще бъдат отпуснати съответно за свързването на газопреносните мрежи на България и Румъния. България, заедно с още 11 държави членки, ще получи финансиране и за изграждане на инфраструктура и съоръжения, позволяващи подаване на газ в случай на „кратковременно смущение в доставките“.

Държавите членки ще добавят 120 млн. евро „свежи“ фондове към програмата за възстановяване чрез инструмента за гъвкавост, от който ще се финансира и помощта за 2010 г. за закриването на блокове 1-4 на атомната централа в Козлодуй.

Тъй като това първоначално не беше предвидено в многогодишната финансова рамка за 2007-2013 г., евродепутатите смятат, че „този въпрос, като нова бюджетна позиция, заслужава подходящо решение за многогодишно финансиране, което следва да бъде осигурено в рамките на предстоящите бюджетни предложения“.

Този бюджет беше последният, договорен съгласно правилата на договора от Ница, според които парламентът няма правомощия по отношение на земеделските разходи. Въпреки това ЕП успя да въведе допълнителна бюджетна линия за подкрепа на млекопроизводителите (в размер на 300 млн. евро), за която депутатите настояват от години. С договора от Лисабон, който влезе в сила от 1 декември, парламентът получи пълни правомощия при определянето на целия бюджет на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:06 | 13.09.22 г.
fallback