fallback

ББР с 20 млн. евро кредитна линия за покупка на японски стоки и услуги

Кредитната линия е договорена с Японската банка за международно сътрудничество

14:46 | 17.12.09 г.

Българска банка за развитие (ББР) договори нова кредитна линия от 20 млн. евро от Японската банка за международно сътрудничество (ЯБМС), съобщиха от банката.

За финансиране ще могат да кандидатстват фирми от всички отрасли на българската икономика, които закупуват оборудване и услуги, произведени и доставени от Япония. ББР ще предоставя заеми с максимален срок 10 години и гратисен период съобразно спецификата на всеки един проект.

Това е втората кредитна линия, която Българска банка за развитие договаря от Японската банка за международно сътрудничество за финансиране на български фирми. Досега ББР е усвоила успешно 10 милиона евро от финансовата институция.

Японската банка за международно сътрудничество е част от Японската финансова корпорация и има за цел да подпомага развитието както на международната, така и на японската икономика. Към края на 2008 година активите на банката възлизат на 9,8 трлн. японски йени (146,5 млрд. лева).

Българските търговски банки усвоиха кредитните линии за 455 млн. лв., които Българска банка за развитие (ББР) им отпусна за целево финансиране на малки и средни предприятия и земеделски производители. Данните са към 30 ноември 2009 г.

За финансиране на земеделието са отпуснати 80 млн. лева. Останалите средства са за инвестиционно и оборотно кредитиране на малки и средни предприятия. Банките са предоставили над 1240 заема, а разкритите работни места, вследствие на направените инвестиции, са 7 852.

Търговията е най-често кредитираният сектор със средства от целeвата кредитна линия за инвестиционно и оборотно финансиране на МСП. Секторът държи първо място с 28,5% от всички отпуснати кредити. Близо 24% от средствата са договорени за проекти в преработващата промишленост. Следват селското, горското и рибното стопанство с 22,5%.

Най-активните региони при усвояването на целевите средства за земеделие са Велико Търново и Стара Загора. След тях се нареждат Добрич, Пловдив и Плевен.

Финансовият ресурс беше отпуснат от Българска банка за развитие с цел стимулиране достъпа до финансиране на българския бизнес, а парите бяха осигурени от фискалния резерв. Средствата се предоставяха при изключително преференциални условия, а лихвата беше до 8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:40 | 31.08.22 г.
fallback