fallback

Предложение: Банковите лихви – различни, според личните ни възможности

Друго искане към банките е да няма такса "предоговаряне", нито увеличение на други такси

17:53 | 16.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

За предоговаряне на лихвите по кредити на граждани и опростяване на наказателните лихви при просрочени вноски настояват от Организация за обществена самозащита-ЕДНО, в открито писмо до ръководствата на банките в София.

От организацията потвърждават искането си лихвата по отпуснати кредити от банки на граждани да бъде фиксирана на 4% за период от две години.

Месечната вноска по кредитите да бъде предоговорена с всеки кредитополучател индивидуално, като бъде фиксирана "на база реалните му възможности", е друго от предложение на ЕДНО към банките. В тази връзка се настоява още да не се начислява такса „предоговаряне“ и да не се увеличават никакви други такси.

При самото предоговаряне да не се поставят едностранни условия от страна на финансовите институции, като учредяване на допълнителна ипотека върху недвижим имот, подписване на поръчители, подписване на запис на заповед и други, се казва още в писмото на ЕДНО.

От гражданската организация смятат за правилно, в случай на обявен кредит за предсрочно изискуем и (или) стартирало изпълнително производство, че то трябва да бъде спряно, като се опростят всички начислени такси и кредита се предоговори с по-ниска лихва.

На 11 декември ЕДНО проведе протест в София срещу високите лихви по кредитите на банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:18 | 06.09.22 г.
fallback