fallback

Край Монтана затварят малки ВЕЦ заради липса на вода

Най-голямата ВЕЦ в Северна България - „Огоста", не работи изцяло

16:19 | 16.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Маловодието принуди собственици на малки водноелектрически централи (ВЕЦ) на язовирните стени в района на Монтана да спрат изцяло или отчасти работата им, каза управителят на клона на фирма „Напоителни системи“ в Монтана Красимир Петков.

По думите му заради сухата есен и липсата на валежи в началото на зимата нивата на язовирите в Монтанско са много ниски.

Във втория по големина язовир в страната - „Огоста“, край Монтана, са събрани 280 млн. куб. метра вода при максимален обем от 510 млн. куб. метра. Затова най-голямата ВЕЦ в Северна България - „Огоста“, не работи изцяло. Втората ВЕЦ на стената на язовир „Огоста“ - „Кошарник“, работи при минимална част от капацитета си, информира Петков, цитиран от БТА.

В язовир „Смирненски“ в община Брусарци са събрани 4 млн. куб. м вода при максимален обем 8 млн. куб. м. Едноименната ВЕЦ, намираща се на язовирната стена, не работи изцяло. Красимир Петков поясни, че за да бъде пусната централата изцяло, обемът на язовира би трябвало да бъде запълнен с 6 млн. куб. м вода.

Управителят на „Напоителни системи“ допълни, че валежите през последните дни не са допринесли за подобряване на положението с язовирите в региона, защото са минимални и се поглъщат от горния почвен слой, т.е. не формират приток в язовирите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:23 | 14.09.22 г.
fallback