fallback

България отново е страната с най-ниска покупателна способност в ЕС

Покупателната способност на хърватите, турците и румънците е по-висока от тази на българите през 2008

15:32 | 16.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

България е страната с най-ниска покупателна способност в Европейския съюз през 2008 г., като не само Румъния, но кандидатки за членство в ЕС като Хърватска и Турция ни изпреварват по този показател за трета поредна година. Най-висока е покупателната способност на Люксембург, Ирландия и Холандия, които убедително държат челното място през последните три години.

Проучването на Европейската статистическа служба показа още, че докато през 2006 г. покупателната способност на българите и румънците е била почти еднаква, през следващите две години тя започва да расте с по-бързи темпове в северната ни съседка. Към края на 2008 г. покупателната способност в България е била с 59% по-ниска от средната за ЕС, а в Румъния е с 53% по-ниска.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в 27-те страни в ЕС варира от 41% до 276% от средния за ЕС през 2008 г. Средният БВП на глава от населението по стандарт на покупателна способност е най-висок в Люксембург, като е с цели 276% над средния за ЕС. Покупателната способност на гражданите на Ирландия и Холандия е съответно със 135% и 134% по-висока.

Високата стойност на БВП на глава от населението по стандарт на покупателната способност в Люксембург се дължи отчасти на големия поток от чуждестранна работна ръка в страната. Тези работници допринасят за икономиката на Люксембург, но в същото време не участват в преброяването на нейното население, чийто брой се използва при изчисляването на БВП на глава от населението.

С доста над средната покупателна способност са гражданите на Австрия, Дания, Швеция, Финландия, Германия, Великобритания и Белгия. Там покупателната способност на глава от населението е с между 15% и 25% над средната за ЕС. Франция, Испания и Италия имат близка до средната за общността покупателна способност. За Кипър, Гърция и Словения тя е от 0% до 10% под средното ниво.

В Чехия, Малта, Португалия и Словакия покупателната способност на глава от населението е с 20% до 30% под средната за ЕС, а в Естония, Унгария, Литва, Латвия и Полша пада от 30% до 50% под нея.

Стандартът на покупателна способност представлява изкуствено създадена валутна единица, която елиминира разликата между ценовите нива в различните страни в проучването.

Тя се използва за изчислението на БВП на глава от населението, като позволява да се сравни покупката на един и същ обем стоки и услуги в отделните страни. Покупателната способност в България е с близо 60% под средната за евросъюза, като само Албания, Сърбия, Македония и Босна и Херцеговина се нареждат след нас. Най-ниска е покупателната способност в Албания – със 74% под средната за ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:16 | 08.09.22 г.
fallback