fallback

Преглед на печата за 16 декември

08:05 | 16.12.09 г.

Строителни фирми сменят жилища с пътища в. Дневник

Големи строителни компании, които доскоро изграждаха предимно ваканционни, жилищни и голф комплекси, се пренасочват към магистрали и пътища. Някои от тях водят преговори за изкупуване на пътни фирми. Това показа проучване на "Дневник" за намеренията за участие в търга за магистрала "Тракия".

Причината за преориентирането са средствата от европейските оперативни програми - над 1 млрд. евро, предвидени за изграждане на пътна инфраструктура, на фона на стагнацията в жилищното строителство и туризма.

Отписването на над 200 компании от борсата няма да се случи в. Дневник

Акциите на 229-те публични компании, които бяха заплашени да бъдат отписани от регулирания пазар на Българската фондова борса (БФБ), ще продължат да се търгуват там и след 1 януари тази година. Борсовият оператор е внесъл изисканите от регулатора КФН промени в правилника за търговия, с което книжата на въпросните дружества ще останат. Това потвърди пред "Дневник" Виктор Папазов, председател на съвета на директорите на БФБ. Измененият правилник ще бъде изпратен в надзора за одобрение и едва след това ще влезе в сила, уточниха още от БФБ.

Новите стари чистачи на снега в. Дневник

Старите чистачи с няколко изключения ще поддържат пътищата в страната през 2010 г. Това показват сключените нови над 30 договора от агенция "Пътна инфраструктура" на обща стойност около 200 млн. лв. Те са за една година. В момента тече процедура по подписване на още 30 договора. В някои райони старите контракти, които бяха сключвани за срок от 3 до 7 години, все още не са изтекли.

Панаирът на Гергов мотае държавата с дивидента в. Сега

Пловдивският панаир продължава да размотава държавата с плащането на дивидента й и поставя нови условия: вместо да изплати 1.3 млн. лв. за времето от 2006 г. насам, да плати разсрочено. "В края на миналата седмица получихме писмо от дружеството, с което ни се предлага дивидентът да се изплаща разсрочено във времето на вноски. Същевременно в писмото се подчертава, че дружеството отказва да плати трупащата се лихва върху тази сума", съобщи пред "Сега" икономическият зам.-министър Евгени Ангелов. Главницата е 1 001 445.81 лв., а законовата лихва е за още 276 614.64 лв., начислена до 20 декември т.г.

Спешно назначават митничари по тъмно в. Стандарт

Юлия Йорданова, досегашен шеф на Митница София, е назначена за изпълняващ длъжността директор на Митница Столична, научи "Стандарт". Досегашният директор на РМД София Николай Шушков пък е назначен за и.д. началник на Митница Югозападна. Заповеди за назначения на митничари да се връчват вчера по тъмно се наложи заради реформите в митниците. От 0,00 часа днес петте регионални митнически дирекции в София, Варна, Бургас, Русе и Пловдив се закриват. Работата на РМД София се поема от Митница Столична.

Даваме вагони на немските железници в. Стандарт

Германските държавни железници "Дойче Бан" ще помагат на БДЖ да намери стоки за превоз и да напълни товарните си влакове. Веднага след празниците, в първите дни на януари, в София пристига ръководството на германските железници, съобщи министърът на транспорта Александър Цветков. От "Дойче Бан" са проявили интерес към българския транспортен пазар и са преговаряли за стратегическо партньорство с българските железници със зам.-министър Камен Кичев при посещението му в Берлин през миналата седмица. Възможно е дори създаване на смесено дружество между БДЖ и "Дойче Бан". След спирането на "Кремиковци" и заради кризата има силен спад на товарните превози с влак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:58 | 27.08.22 г.
fallback