fallback

Симеон Дянков предлага Пламен Дерменджиев за директор на БФБ-София

Дерменджиев е автор на остри критики срещу сегашното ръководство на БФБ-София, наричано от него "отговорни другари", които отказали правителството от приватизацията на БФБ

11:43 | 15.12.09 г.

Министърът на финансите Симеон Дянков предлага Пламен Иванов Дерменджиев за член на Съвета на директорите на БФБ-София на мястото на Людмила Кръстева Елкова, научи Investor.bg. 

Предложението е направено до БФБ-София с писмо от 14 декември.

Общото събрание на акционерите на БФБ-София е насрочено за 10 ч. на 20 януари 2010 г.

Единствената точка в дневния ред на Общото събрание е „Приемане на решение за освобождаване на Людмила Елкова като член на СД по искане на Министъра на финансите на Република България като представител на най-големия акционер в дружеството и избиране на предложен от Министъра на финансите нов член на СД“.

От октомври 1993 г. до септември 1994 г. Пламен Дерменджиев е ръководител Парични и капиталови пазари в Инвестиционен фонд Развитие КДА. От 1994 г. до 1995 г. е експерт по Банкова политика и анализи в Асоциацията на търговските банки (АТБ).

От 1995 г. до момента Дерменджиев е ст. асистент по Банково дело към катедра Финанси на УНСС гр. София. От 1995 г. е консултант по корпоративни финанси и корпоративно преструктуриране.

От 2001 г. досега е професионален инвеститор, регистриран като такъв с решение на КФН от 22 март 2006 г.

През 2005 г. е бил член на Съвета на директорите на Прайвът файнънс юниън АД.

От 2009 г. и в момента е ръководител на проект „Сливане на Банксервиз АД и Борика АД“, участва в проект Бисера 7 – платежна система за плащания в евро, преструктуриране и оптимизация на бизнес модела на Банксервиз АД.

Пламен Дерменджиев е автор на редица публикации, като в последната си със заглавие БФБ в зоната на здрача, а Варшава се продава и въвежда индекс на Уважението.

В анализа си Дерменджиев заявява:

„Срещу Варшава и да летим - пак няма да ги стигнем”, е казала Бистра Илкова, изпълнителен директор на БФБ-София на наскоро проведена кръглата маса на тема „Публичната компания – предимства и перспективи”.

Права е, че няма да ги стигнем, но не защото не летим, напротив ние летим, но в обратна посока – назад и надолу. Спомням си, че предишното правителство, още в началото на мандата си, се ангажира да приватизира борсата. След това, в края на 2007 г., се отказа, не без помощта на „отговорни другари” от ръководството на борсата. Тогава ние бяхме много по-напред от поляците по отношение на приватизацията на регулирания пазар. 

Коментирай!

Други публикации на Дерменджиев са: 

България – страната с най-ниски преки данъци и най-висок данък „корупция” 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:16 | 12.09.22 г.
fallback