fallback

От планирани 50 в София ще има само 20 нови автобуса

Средно с 12 669 кг годишно ще намаляват вредните емисии от замяната на един автобус с дизелов двигател с работещ с природен газ

09:46 | 15.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Съветът на директорите на общинското дружество „Столичен автотранспорт“ е взел решение да бъде завършена само процедурата за доставка на 20 нови автобуса на природен газ. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Асен Добранов, цитиран от БТА.

Останалата част от обществената поръчка - за доставката на 30 нови съчленени автобуси, ще бъде анулирана.

Дружеството обяви процедурата за доставка на новите автобуси след одобряването на тръжната документация на 30 април тази година от Столичния общински съвет.

Процедурата беше спряна след отварянето на тръжните книжа, тъй като в решението на съвета се предвиждаше след края й да се повишат парите за километър пробег, които се плащат на общинското дружество.

Поради липсата на яснота за изпълнението на решението над два месеца обществената поръчка беше на етап „отваряне на тръжните книжа“.

За доставката на 30 нови съчленени автобуси кандидатстваха две фирми - „Балканстар“ - представител на „Мерцедес“, и „Еврокамион“ - представител на „МАН“. За доставката на 20 нови солоавтобуси с основно гориво природен газ кандидатстваха три фирми - чешката „Тедом“, китайската „Кинг Лонг“ и представителят на турската „БМС“.

Средно с 12 669 кг годишно ще намаляват вредните емисии от замяната на един автобус с дизелов двигател с работещ с природен газ. „Столичен автотранспорт“ в момента икономисва средно по 3541 лева на месец от гориво за всеки от деветте автобуса на метан, които дружеството купи миналата година.

С пускането на нови 20 автобуси дружеството ще икономисва по 70 420 лв. месечно от купуването на горива, казва Добранов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:46 | 15.12.09 г.
fallback