fallback

Мажоритарният собственик на Енемона записа варанти срещу правата си

Динамичен пазар като българския ще позволи на цената на варантите да остане висока дори и три години преди упражняването им, ако Енемона все още се търгува на 9 лв., смята Цветослав Цачев от ИП Елана Трейдинг

16:17 | 14.12.09 г.

Мажоритарният собственик на Енемона АД Дичко Прокопиев е записал варанти срещу притежаваните от него близо 7,2 млн. права, или около 60% от общо издадените, показват данни на Централен депозитар АД. Така към момента са използвани 8,28 млн. права за участието в увеличението на капитала с варанти на Енемона АД от общо 11,93 млн. издадени права.

В началото на ноември 2009 г. Дичко Прокопиев намали дела си в Енемона АД под 60% в резултат на репо-сделка.

В началото на декември 2009 г. Глобал Кепитъл ООД сключи репо-сделка и в резултат делът му намаля под 15% от капитала на Енемона АД. Мажоритарен акционер в дружеството е Дичко Прокопиев, а останалите дялове са на Прокопи и Богдан Прокопиеви.

По време на IPO през 2007 г. Енемона АД издаде 2 млн. акции, а към 1 декември 2009 г. free-float-ът на дружеството е 24,82%.

Сред другите акционери в Енемона с по-голям дял са фондовете на ПОК Доверие които са гласували с около 250 хил. акции, или с около 2% от капитала на последното Общо събрание на акционерите.

Крайният срок за заявяване на участие в записаването на варанти е 16 декември, а днес приключи търговията с правата, като в последните две седмици цената им се движеше между 15 и 30 ст. за право. Аукционът за неизползваните права (за които не е подадено заявление за записване на варанти), ще се проведе на 23 декември, обяви БФБ-София, но вероятно датата ще бъде коригирана и ще бъде 22 декември. Причината е, че 19 декември 2009 г. е работен ден, а аукционът за неизполваните права трябва да е на петия работен ден след крайния срок за прехвърлянето на правата (16 декември 2009 г.), съответно новата дата трябва да е 22 декември.

"С наближаване на срока за упражняване на варантите цената им започва да пада, тъй като намалява вероятността те да са над страйк-цената (цената на която може да бъдат упражнени варантите бел. ред.). Динамичен пазар като българския ще позволи на цената да остане висока дори и три години преди упражняването им, ако приемем, че тогава акцията на Енемона ще се търгува пак на 9 лв.", заявява в блога си Цветослав Цачев*, анализатор в ИП Елана Трейдинг АД.

"Текущата цена на правата отговаря на очакваното годишно изменение на обикновените акции от 20%. Това е много по-ниско от реалната волатилност на книжата на Енемона и показва, че правата са подценени", уточнява в свой анализ Цветослав Цачев.

"Проспектът за привилегированите акции на Енемона АД е одобрен от КФН, като вторичната търговия с правата ще стартира през втората половина на януари. Мажоритарният собственик планира да продаде голямата част от правата си за записване на привилегированите акции. Те се конвертират в обикновени в края на седмата година от издаването им, като броят им подлежи на корекция при промяна на броя на обикновените акции. Тъй като преди това ще се упражнят варантите, най-вероятно привилегированите акционери ще получат повече обикновени акции.", заявява анализаторът.

"След конверсията отпадат привилегиите за дивидент от 10% и за ликвидационен дял в размер на 9.92 лв. Тя се извършва автоматично и не е необходимо акционерите да изявяват изрично желанието си. Уставът на Енемона позволява на акционерите да се откажат от привилегиите си на общо събрание с поне ¾ от гласовете на присъстващите притежатели на привилегированите акции. По този начин новата емисия книжа може да се конвертира в обикновени", смята Цачев.

"Привилегированата емисия акции на Химимпорт има много близки параметри с предлаганите книжа от Енемона. Двете емисии се конвертират в обикновени акции, като при емисията на Химимпорт съществува опцията за конверсия във всеки един момент. Единственото предимство на привилегированите акции на Енемона е по-високият фиксиран дивидент и възможността за разпределяне на по-голяма сума за всички акционери при решение на Общо събрание", показва анализът на Цачев.

Елана беше мениджър при IPO-то на Енемона АД през 2007 г., а в момента посредник по издаването на варантите е Кей Би Си Секюритис Н.В. Клон София.

Един варант може да се запише срещу сумата от 0,17 лв. Всеки варант дава право за записването на една акция с емисионна стойност 18,5 лв., като емисията варанти е защитена от разводняване. Така например ако планираните привилегировани акции на Енемона бъдат издадени в пълен размер, емисионната стойност на новите акции срещу варантите ще падне до 15,64 лв.

Ако има и други увеличения на капитала при емисионна цена под 18,5 лв., цената на варантите ще се промени допълнително.

Животът на варантите ще е 6-годишен от датата на регистрация на емисията в Централен депозитар.

*Материалът и цитираните мнения имат аналитичен характер и не са препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Още по темата:

Каква е научната цена на варантите на Енемона?

Какво представляват варантите?

Свързани компании:

Енемона АД права за варанти(E4AC)

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:46 | 05.09.22 г.
fallback