fallback

Преглед на печата за 12 декември

09:00 | 12.12.09 г.

50 лева за Коледа в. Стандарт

Коледната трапеза на възрастните няма да е постна. Най-вероятно всеки от тях ще получи по 50 лв. към пенсията. Премиерът Бойко Борисов вика тази сутрин в финансист №1 Симеон Дянков, за да види разчетите и да вземе окончателното решение. Според източници от "Дондуков" 1 Борисов държал те да получат максимално висока добавка. Трябват около 60 млн. лв., за да се изплатят по 50 лв. на пенсионерите, изчисли социалният министър Тотю Младенов.

Коледа на село е новият хит в. Стандарт

Коледа и Нова година на село са хитът за тазгодишните празници. Това заявиха пред "Стандарт" от туристическите агенции вчера. Повечето хора няма да останат вкъщи въпреки кризата, категорични бяха експертите. Заради затягането на колана обаче много нашенци логично предпочитат максимално най-тънките оферти за зимните фиести.

Изключително търсени пакети за Коледа са за малките села и градове - Боженци, Априлци, Копривщица. Около 300 лв. е най-високата цена за празник в битова атмосфера, като освен три нощувки тук влиза и празнична вечеря на 31 декември срещу 1 януари, обясниха от хотел в Боженци. Към 340 лв. на човек ще струва да вдигне новогодишната наздравица в Трявна. Към 250 лв. пък се движат коледните пакети за същото градче.

Игрални зали хлопват кепенци в. Стандарт

83 игрални зали са прекратили дейността си от началото на годината до края на ноември, сочи статистиката на Комисията за финансов надзор. Към края на ноември 25 игрални зали временно са спрели да работят. Основно те са край морето и през зимните месеци временно спират да работят, за да не плащат данъци. По неофициални данни само през последния месец броят на затворените игрални зали е около 20. Основната причина за това е намаляването на оборотите им в кризата. Ако тази тенденция за предсрочно прекратяване на лицензи се запази и през следващия месец, вероятно около 1000 души ще останат без работа, коментираха пред "Стандарт" представители на Асоциацията на производителите и операторите в игралната индустрия.

По неофициални данни след завишаването на данъка за хазарта на 15% и на налозите за ротативки на 500 лв. на тримесечие около 50 игрални зали са решили да прекратят дейността си. Останалите пък са предприели спешни мерки за свиване на разходите си - намаляват броя на ротативките, за да плащат по-малко данъци, съкращават персонал и спират коледните мероприятия.

София залага по-малко приходи от данъци за 2010 г. в. Дневник

Столичната община е заложила с около 60 млн. лв. по-малко приходи от данъци през 2010 г. в сравнение с първоначалния бюджет за 2009 г. Това става ясно от предложението на администрацията за определяне на местните данъци за следващата година, публикувано на сайта на общинския съвет. Според него приходите от данъци ще са 223.6 млн. лв., а за тази година бяха заложени близо 284.9 млн. лв.

Администрацията не предвижда промени в ставките на данъците. Намалението в приходите идва от планирания спад в приходите от данъка върху сделките с имоти. Очаква се постъпленията от него да са 76 млн. лв. при заложени приходи за тази година от 155.2 млн. лв. В същото време към 31 ноември тази година са събрани едва около 37% от заложените средства или 57 млн. лв. Това е и причината администрацията да заложи двойно по-малко средства от този данък.

Само шахът на "Топлофикация" струвал над 100 лева в. Новинар

Шахматен комплект на стойност 15 лева е бил осчетоводяван за 115 лева в столичната „Топлофикация”. Комплект за вино, чиято цена е 9 лева, бил калкулиран в топлинното дружество на стойност 49 лева. Това стана ясно от съдебно-счетоводна експертиза, представена по време на поредното дело срещу бившия шеф на столичната „Топлофикация” Валентин Димитров. Делото за източването на 2 млн. лева върви към финал. Беше разпитан последният свидетел в процеса. Пред магистратите показания даде бившият енергиен министър Милко Ковачев. "Топлофикация” беше на печалба, дружеството се справяше добре, похвали ръководството ексминистърът. Той обясни, че няма спомен да е получавал сигнали за злоупотреби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:13 | 13.09.22 г.
fallback