fallback

Държавни предприятия ще осигурят още 100 млн. лв. за бюджета

Вноските този път ще дойдат от предприятия, които не са търговски дружества

14:35 | 11.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Над 100 млн. лв. допълнителни приходи се очакват в бюджета до края на годината от вноски на държавни предприятия, които не са търговски дружества.

Това каза пред журналисти заместник-министърът на финансите Владислав Горанов след заседанието на парламентарната комисия по бюджет и финанси, на което на първо четене беше одобрена актуализация на държавния бюджет за 2009 г. В нея се предвижда дефицит от 500 милиона лева в края на годината.

Горанов посочи, че в момента се работи по анализа кои държавни предприятия отговарят на критериите и ще подпомогнат с еднократни вноски изпълнението на бюджета за 2009 г.

Той коментира, че заложените критерии са толкова високи, че по никакъв начин няма да се навреди на дейността на предприятията.

По думите му не става въпрос за авансова вноска, а за вноска от резерви от 2009 г. и предходни години.

На заседанието си в сряда правителството одобри допълнение на свое постановление, с което се разширява обхватът на вносителите на средства за държавния бюджет за 2009 г. с включването на държавни предприятия, които не са търговски дружества.

С промените се определят критерии и нормативи, които отчитат натрупани от предприятията финансови ресурси към 31 декември 2008 г. в размер над 150 млн. лв. под формата на пари и парични еквиваленти, както и над 150 млн. лв. общи, специализирани и други резерви. Дружествата трябва да отговарят едновременно на всички тези финансови показатели.

По-рано днес стана ясно, че предвидената вноска в бюджета на Булгартабак чрез изплащане на дивидент от 40 млн. лв. (от които 35 млн. лв. за държавата) ще може да бъде направена въпреки наличието на някои административни затруднения за това.

За постигането на бюджетното салдо е предвидено да спомогнат още няколко търговски предприятия с държавно участие, сред които „Летище София“, „Български пощи“, „Кинтекс“, „БЕХ“ и „Информационно обслужване“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
fallback