fallback

Препятствия пред Дянков за дивидента от Булгартабак, но преодолими

Малко по-късно и с променена формулировка, пари от дружеството все пак ще влязат в бюджета

10:31 | 11.12.09 г.

Зам.-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн наложи принудителна административна мярка на Булгартабак холдинг АД да не гласува допълнителния дивидент от 50% от печалбата на дружеството за 2008, позовавайки се на няколко аргумента от административен характер.

Решението на Ралица Агайн е от вчера, а Общото събрание на Булгартабак холдинг АД е насрочено за днес.

Финансовият министър Симеон Дянков обаче все пак ще може да получи около 35 млн. лв. за бюджета за 2008 г., съответстващ на дела на държавата в дружеството. което е делът му в планирания дивидент от 40 млн. лв. от Булгартабак холдинг АД. Брутният дивидент на акция е около 5,4 лв.

Първоначално държавата планираше да получи дивидент от около 21 млн. лв. от холдинга, като впоследствие сумата нарасна до 35 млн. лв.

Проекторешението на ОСА на холдинга в точка 6 от дневния ред е за разпределяне на дивидент, в размер на 50 на сто от печалбата на дружеството за 2008 г. по годишния финансов отчет след данъчно облагане и отчисленията.

Според КФН обаче няма как да бъде разпределен дивидент за акционерите, в размер на 50 на сто от печалбата на дружеството за 2008 г., защото след отчисленията за фонд „Резервен“, плащането на гласувания в края на юни дивидент от 50% и изплащането на бонуси на директорите (в размер на над 56 хил. лв.), около 50 хил. лв. не достигат за изплащането на новия дивидент.

На 23 ноември 2009 г. държавата, представлявана от министъра на икономиката, енергетиката и туризма, в качеството си на акционер, притежаващ повече от 5 на сто от капитала на „Булгартабак Холдинг” АД, поиска новият дивидент да не е „50% от печалбата за 2008“, а твърдите „40 млн. лв.“.

В постановление № 247 на Министерски съвет от 16.10.2009 г. пък се казва, че дивидентът от дружествата трябва да се изплати до 15 декември 2009 г.

Според ЗППЦК право на дивидент имат акционерите към 14-тия ден след Общото събрание. Като се има предвид, че ОСА е насрочено за днес, 11 декември, датата след 14 дни ще е 25 декември. Обаче с промяна в постановлението, направена на 4 декември 2009 г. е уточнено, че държавата може да си получи дивидента в по-рано, ако гарантира, че няма да продава акциите си в 14-дневен срок след общото събрание. Така на практика бюджета ще си получи парите от Булгартабак холдинг АД до 15 декември 2009 г.

Също така според ЗППЦК трябва гласуването на дивидент да е на едно и също Общо събрание с приемането на финансовия отчет, който беше приет през юни. Затова държавата ще може да разпредели дивидент от 40 млн. лв., но от неразпределени печалби за минали години, но не и от печалбата за 2008 г.

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:21 | 06.09.22 г.
fallback