fallback

Преглед на печата за 11 декември

08:04 | 11.12.09 г.

Русия иска и седми блок на АЕЦ"Козлодуй" в. Дневник

Русия се интересува от изграждане на седми блок в АЕЦ "Козлодуй", заяви в сряда вицепрезидентът на "Атомстройекспорт" Генадий Тепкян. Компанията е изпълнител на проекта за централата в Белене. Изявлението му дойде броени часове преди заседанието на българо-руската икономическа комисия, което започна вчера в София при закрити врати. Той обясни, че ако правителството обяви търг за избор на инвеститор за нов блок в "Козлодуй", руската компания ще участва.

Заводът за боклука на София ще се забави още в. Дневник

Строителството на завода за отпадъци на София ще се забави още, защото процедурата за избор на строителен надзор се обжалва. "Поръчката беше обявена още в началото на годината, но я прекратихме, тъй като нито един от участниците не отговаряше на изискванията. Решението ни за прекратяване беше обжалвано", обясни зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска. Строителството не може да започне, без да е избрана фирма, която да го контролира. Първата копка на завода беше направена символично още през април и според първоначалните планове на общината изграждането му трябваше да започне тази година.

Синята зона става златна в. Стандарт

Да паркираш на пъпа на София ще стане лукс. "Синята зона" се разделя на три. За час престой в идеалния център ще даваме три лева вместо един, както е сега. В по-отдалечените зони тарифите ще бъдат два и един лев.

"Ако отидем с кола на работа, за 8 часа ще платим 24 лева", изчислиха притеснени чиновници, чиито ведомства са на жълтите павета. Драстичният скок е предложен на столичния парламент от шефа на паркингите Марчело Доковски. Цената на услугата ще се повиши, заяви и кметът на София Йорданка Фандъкова, но не се ангажира с конкретни цифри. Утехата за столичани е, че идеята да се плаща такса за паркиране пред дома твърдо отпада. Това може да стане, когато в кварталите се построят паркинги с охрана, коментира Доковски.

Резиденция за баровци никне до “Кемпински” в. Стандарт

ВИП комплекс ще има до "Кемпински - Зографски". Луксозната жилищна и офис сграда ще бъде на мястото на тенис кортовете на хотела. Това стана ясно вчера на среща между шефовете на столична община и бизнеса. Инвеститор е "Ай Джи Кепитъл". Макар и с нежелание, но строителните разрешителни ще бъдат издадени до седмица, каза главният архитект на София Петър Диков. Според него постройката е огромна и не там е мястото й. Въпреки това той нямал избор, тъй като зад частната фирма стои решение на съда. Компанията иска от 3 г. да построи там 13-етажна сграда с топла връзка към хотела. Столична община обаче не приемаше проекта, което накара инвеститора да заведе дело. След спечелването му вече няма пречка за строежа. "Аз ще ви подпиша документите, но като отидете там с багерите, ще видите как ще ви посрещнат хората", предупреди Диков управителя на фирмата Христо Илиев. По проект сградата не е толкова висока, но е доста широка. Предвижда се да е върху 32 000 кв. метра разгъната площ. Около 22 000 квадрата ще са за луксозни жилища.

Никой не иска да стане шеф на пътищата в. Сега

Един работен ден преди да приключи крайният срок на конкурса за избор на директор на Агенция "Пътна инфраструктура", все още никой не е подал документи. Това съобщи вчера министърът на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев. Затова той официално е поканил Божидар Йотов, който сега временно изпълнява длъжността, да се включи в конкурса. "Разговарях с Йотов и той има концепция от 50 страници и ще я внесе", обясни Плевнелиев.

Това е само едно от изискванията, на които трябва да отговорят кандидатите. От обявата става ясно, че те задължително трябва да са магистри по право, икономика, администрация или да са строителни инженери. Крайният срок за подаване на документите изтича този понеделник.

Депутатите пуснаха от раз следенето в интернет в. Сега

За по-малко от час и без дискусии депутатите от вътрешната комисия подкрепиха на първо четене промените в закона за електронните съобщения, които дават пълен достъп на МВР до интернет трафика и телефонните разпечатки на потребителите. Поправките получиха благословията и на транспортната комисия, където обаче бяха разкритикувани от представители на неправителствения сектор. Въпросът с безконтролното следене в мрежата предизвика скандали и в предишния парламент, когато подобна идея предложи тогавашният шеф на МВР Михаил Миков. Накрая тя бе отхвърлена заради несъгласие на НДСВ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:03 | 19.08.22 г.
fallback