fallback

Захарни заводи АД възстанови основните си производства

Заводът за захарни изделия отчита положителен финансов резултат и ръст на продажбите през ноември

09:18 | 11.12.09 г.

Захар ЕАД, дъщерно дружество на Захарни заводи АД, започна преработка на сурова захар с произход Магадаскар в рафинерията в гр. Горна Оряховица, съобщиха от Захарни Заводи АД чрез БФБ-София.

На 27 юли тази година от дружеството съобщиха, че предстои решаването на проблема със суровината на завода за захар, след като от 1 октомври 2009 г. националните квоти за нерафинирана захарна тръстика ще отпаднат и ще бъдат заменени от общоевропейски квоти. От дружеството не е обявявано спирането на завода за захар.

Договорените количества сурова захар са достатъчни за обезпечаване на бизнес програмата на дружеството до края на годината, се казва в съобщението.

Топло-електрическата централа на дружеството също е започнала работа. Заводът за спирт – поделение на Захарни заводи АД - е стартирал производство и продажба на високопротеинов зърнен фураж DDGS. Продуктът е вторичен и се получава при производство на етилов алкохол от пшеница и царевица. Предназначен е за продажба в страната и за експорт. Има сключени договори за доставка и реализирани сделки с български индустриални клиенти и за експорт.

На 9 септември 2009 г. дружеството съобщи, че заводът за спирт възобновява производството си след двумесечен престой. Големи клиенти на завода за спирт в Захарни Заводи АД като Винпром Карнобат и Винпром Пещера вече имат собствени мощности за спирт и не купуват от дружеството.

Заводът за захарни изделия отчита положителни финансови резултати от дейността и повишаване на продажбите на захарни изделия за м. ноември, съобщават от Захарни заводи АД.

Захарни заводи реализира консолидирана загуба за третото тримесечие на 2009 г., а за деветте месеца на годината  отчита печалба от 577 хил. лева, което е спад от 66% на годишна база.

За последните 3 месеца акциите на Захарни заводи поевтиняват с 15,28% до 2,406 лева за брой и 20,1 млн. лв. пазарна капитализация. 

Свързани компании:

Захарни заводи АД(ZHZA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:40 | 13.09.22 г.
fallback