fallback

КФН задължи БФБ-София в срок от 3 работни дни да отмени делистването

Около 229 дружества са заплашени да бъдат спрени от търговия на БФБ-София, решението на КФН подлежи на обжалване

15:25 | 10.12.09 г.

КФН задължава Съвета на директорите на БФБ-София в срок до 15 декември 2009 г. да приеме изменения в правилника си, с които да отпадне делистването на около 229 публични дружества, показва решение на Ралица Агайн, зам.-председател на КФН.

Въпросните дружества не отговарят на въведените от БФБ-София изисквания за оборот и брой сделки, а именно средномесечен оборот от 4 хил. лв. и минимум 5 сделки на месец.

КФН налага промяна в чл. 3, ал. 1, чл. 7, чл. 8 и чл. 37 от част ІІІ „Правила за допускане до търговия” към Правилника за дейността на „БФБ - София” АД, с които да отмени промените, въведени в посочените разпоредби с решението на Съвета на директорите на „БФБ - София” АД от 11.12.2008 г.

Така Ралица Агайн налага промяна на правилника, одобрен от предшественичката й Димана Ранкова.

Решението на Ралица Агайн подлежи на обжалване в 14-дневен срок. Решението подлежи на незабавно изпълнение, независимо от неговото обжалване.

Цялото решение на КФН.

КФН е обсъдила с БФБ-София намeренията си за налагане на принудителна административна мярка. В предоставения срок до края на работния ден на 8 декември в комисията е получено възражение във връзка със заповедта от изпълнителните директори на БФБ Бистра Илкова и Иван Такев.

Във възражението се посочва, че БФБ поддържа мотивите си, като счита, че не е допустимо прилагането на настоящата принудителна административна мярка, тъй като е налице неприключило производство по заявление за одобрение на изменение на Правилника, касаещо чл. 3 от част ІІІ, който е част от предмета на производството.

Изложената позиция на БФБ е, че основната цел на предприетите промени от страна на борсата е постепенно да се изгради нова визия на българския регулиран пазар и той да стане по-привлекателен за инвеститорите, включително и за чуждестранните. Също така от БФБ посочват, че голяма част от подлежащите на делистване компании често не спазват законовите срокове за оповестяване на информация, а в някои случаи и не предоставят такава. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:21 | 13.09.22 г.
fallback