fallback

Американци: Със сегашните темпове няма да имате 16% ток от ВЕИ през 2020 г.

За да постигне тази цел, България трябва да вложи още 3-4 млрд. евро, смятат от Американската търговска камара

09:13 | 10.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Ако България продължи да изгражда съоръжения за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) със същите темпове, както през последните години, то през 2020 г. токът от ВЕИ ще бъде 10-12%, а не 16%, какъвто е ангажиментът на страната към Европейския съюз (ЕС).

Такива са част от констатациите, направени в проучване за страната ни относно изпълнението на ангажиментите за енергия от ВЕИ, изготвено от Американската търговска камара в България и представено на конференция в София от зам.-председателя на камарата Кенет Лефковиц.

Той посочи, че според Американската камара, за да се реализират амбициозните цели за производство на 16% електроенергия от ВЕИ през 2020 г., страната ни би трябвало да вложи за периода още 3-4 млрд. евро спрямо вече предвидените средства. Основната част от тези средства би трябвало да се използват за разширяване на електроенергийната мрежа, тъй като настоящият й капацитет не е достатъчен за присъединяване към нея на заявените мощности за ток от ВЕИ.

За ускоряване темповете на изграждане и присъединяване към мрежата на съоръжения за ток от ВЕИ, от Американската търговска камара препоръчват да се определят критерии, по които да се „отсяват“ по-качествените енергийни проекти от спекулативните, които са без перспектива за изграждане. Въз основа на това трябва да се определи индикативен график на присъединяване към мрежата на изграждащите се съоръжения за производство на ток от вятър и слънце.

От Американската камара са на мнение, че ще е добре да се разпредели по-справедливо и балансирано тежестта на финансирането на увеличението на капацитета на електропреносната мрежа, тъй като сега то се поема основно от държавната Национална електрическа компания (НЕК). Така, според изчисленията на камарата, възвръщаемостта на активите за НЕК е само 1%, докато за частните електроенергийни предприятия (ЧЕЗ, E.ON, EVN) и инвеститорите във ВЕИ тя е средно около 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:48 | 08.09.22 г.
fallback