fallback

Шест месеца гратисен период за новите паспорти

Парламентът удължи срока на валидност на документите за самоличност, който изтича през 2010 г.

12:40 | 09.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Парламентът прие да се удължи с шест месеца срокът на валидност на българските документи за самоличност, който изтича през 2010 г.

Документите с удължен срок ще бъде валидни само на територията на страната ни, тъй като това събитие няма да бъде отразено, а българското законодателство няма пряко и обвързващо действие извън територията на държавата ни.

Целта според вносителите – председателя на вътрешната комисия Анастас Анастасов и група народни представители от ГЕРБ, е да се създадат по-благоприятни условия за административното обслужване на гражданите.

Досега за лична карта българинът плащаше по 10 лева, а за задграничен паспорт – 30. Новите карти ще струват 3-4 пъти повече и цената ще е между 30 и 40 лева.

Задграничният паспорт също поскъпва тройно.

Законът за българските документи за самоличност засяга въвеждането на паспорти с биометрични данни, което е сред задължителните условия на ЕК спрямо нашата страна.

В момента заради обжалване на обществените поръчки процедурите се забавят, но от вътрешното министерство очакват печатането на документите да започне в началото на 2010 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:03 | 09.09.22 г.
fallback