fallback

Преглед на печата за 9 декември

07:56 | 09.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

По-малко налози за младежите с фирми в. Стандарт

Младите бизнесмени да имат данъчни облекчения при откриване на фирми, предлага МОМН. Това е записано в проекта на национална стратегия за младежта, която трябва да бъде одобрена от кабинета и парламента. В него се предвижда по-ниски налози да плащат и младите семейства, теглили кредит за дом или живеещи под наем. Предлага се още хората под 35, които откриват фирма в областта на високите технологии, да получават безвъзмездна помощ от държавата. Има и идея държавата в партньорство с частници да строи по-евтини домове преференциално за млади семейства. Те ще се ползват с предимство и при настаняване в общински и държавни жилища.

България ще изгуби около 120 млн. евро по САПАРД в. Дневник

България ще усвои около 73% от предвидените 445 млн. евро по земеделската предприсъединителна програма САПАРД, която приключва окончателното в края на годината. Това означава, че страната ще изгуби около 120 млн. евро, колкото е общата сума на проверяваните все още проекти със сигнали за нарушения. Това прави почти една трета от цялото финансиране по програмата. "За съжаление оценката за приключването й е песимистична", каза пред депутатите от парламентарната комисия по европейските въпроси Силвия Инджова, директор на Националния фонд в Министерството на финансите, чрез който се осъществява разплащането на всички европроекти.

През 2013 г. оставаме без учители в. Новинар

2013-а и 2014-а година може да се окажат фатални за средното образование в България, прогнозират експерти. По думите на Самуил Шейнин, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, в тези години 60 процента от учителите в страната навършват пенсионна възраст. Младите преподаватели обаче са едва 2,23 на сто. Това е сред причините съюзът да изготви програма, която цели привличането на млади кадри.

Една от мерките от юли 2010 г. е началната заплата да стане 550 лв. и всяка година да се увеличава с по 100 лв., за да достигне до минимум 700 лв. през 2015 г. В момента парите, които получават начинаещите учители, са 450 лв. месечно.

Лорд краде имоти по морето в. Стандарт

Английски лорд с прякор Бързия Еди е въртял далавери за милиони с наши имоти по морето. 43-годишният плейбой и гуляйджия Едуард Дейвънпорт е обвинен миналата седмица с още двама авери в организиране на престъпна група, свързана с измами и пране на пари. Той е известен като лорд Гифордс във висшето общество на Острова. Това е най-голямото международно разследване за мошеничество със заеми в историята. Ужилването е за 12 млн. британски лири, съобщи сайтът Money Marketing. Освен в България скандалният милионер е върлувал в Австрия, Турция, Кипър, Италия, Румъния и Дубай. Дейвънпорт е прочут с пищните партита на баровската лондонска улица Оксфорд стрийт. Чести гости са били принцът на Монако Алберт, Хайди Клум, Мик Джагър, Жан-Клод ван Дам и Виктория Бекъм.

София се отказа да купува 30 нови автобуса в. Дневник

"Столичният автотранспорт" ще се откаже от купуването на 30 нови големи автобуса, тъй като няма пари да ги плати. Това стана ясно на заседание на общинската финансова комисия. Общинското дружество ще сключи договор само за доставка на 20 малки нови автобуса.

Двете поръчки за доставка на рейсовете бяха обявени по едно и също време, а кандидатстването по тях приключи още през септември. Договори с избраните фирми обаче досега не са сключени, тъй като "Столичен автотранспорт" чакаше становище от общинския съвет, за това дали общината може да осигури средства за автобусите.

Прокуратурата търси още корупция в УНСС в. Сега

Няколко графологични експертизи на студентски книжки и други материали ще забавят развръзката по разследването срещу главния асистент от УНСС Петкан Илиев. Делото срещу него е удължено до края на февруари 2010 г., съобщиха вчера пред "Сега" от прокуратурата. Илиев бе арестуван в края на юли т.г. по обвинение в уреждане на изпити и семестриални заверки и явяване на дубльори на кандидатстудентски изпити. Заедно с него бе задържан и 37-годишният му съучастник Боян Тренчев. (...)

В момента Илиев и Тренчев са на свобода срещу парични гаранции от 10 000 и 5000 лв. Разследването срещу тях тръгна след сигнал от изнудван студент месеци преди арестите. По първоначално повдигнатите обвинения за търговия с влияние Илиев е заплашен с до 6 г. затвор или глоба до 5000 лв., а Тренчев - с до 3 г. или до 3000 лв., тъй той е по по-леката хипотеза от НК. След операцията през юли от МВР обявиха, че имат данни и за други замесени в схемата, но очевидно още няма доказателства за повдигане на обвинения на още хора.

Хасковлия си купил "Бентли" със заем от 42-ма приятели в. Новинар

Данъчните в Хасково проверяват покупката на луксозен автомобил „Бентли”, съобщи Божана Илиева, говорител на териториалната дирекция. Повод за данъчната проверка е несъответствие между придобитото имущество от лицето и доходите, които е посочило в данъчната си декларация. Пред инспекторите притежателят на скъпата кола обяснява, че си е „позволил” бентлито благодарение на 42 заема от приятели, които са му помогнали общо с 3 420 000 лв. Произходът на тези средства засега не е доказан.

10 млечни и месни фирми затварят заради ЕС в. Сега

Въпреки няколкото отсрочки, които ЕС даде на българските мандри и колбасарски цехове да повишат качеството до европейско равнище, 10 фирми не са успели да го направят и до Нова година ще бъдат затворени. Това заяви вчера шефът на Националната ветеринарна служба Йордан Войнов. 7-8 от тези цехове преработвали месо, а останалите произвеждали сирена и кашкавали. Проверките установили, че фирмите не са модернизирали сградите си и не са оборудвали цеховете си с техника, гарантираща безопасност на продукцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:21 | 11.08.22 г.
fallback