fallback

Министерството на труда издига ДВИ от секретарки в ръководители

В момента длъжността ДВИ е с равна на рецепционистка в хотел или секретарка, въпреки че директорите за връзка с инвеститорите се отчитат пред общото събрание и носят наказателна отговорност

14:50 | 07.12.09 г.

Министерството на труда и социалната политика подготвя актуализация на Национална класификация на професиите и длъжностите (НКПД), която да влезе в сила от 1 януари 2010 г. С нея се предлага професията директор за връзка с инвеститорите (ДВИ) да бъде отнесена в Клас 1 от сегашния Клас 3, съобщиха от Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България (АДВИБ), до която е изпратена информацията.

Окончателното решение ще бъде взето до края на 2009 г., след съгласуване с министъра на труда и социалната политика.

В момента ДВИ са в един клас с рецепционистки в хотели и други длъжности, свързани с приемане на информация.

В Клас 1 ДВИ ще бъдат наравно с ръководителите в търговски дружества и други организации, обясни Даниела Пеева, председател на АДВИБ.

Издигането на професията ДВИ е логично, защото директорите за връзка с инвеститорите, както и Съветът на директорите се отчитат директно пред Общото събрание на акционерите.

Освен това ДВИ носят наказателна отговорност по отчитането на документите между дружеството, инвестиционната общност и надзорните органи.

Не на последно място директорите за връзка с инвеститорите притежават цялата информация за дружеството, защото по закон са длъжни да присъстват на заседанията на Съвета на директорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:04 | 11.09.22 г.
fallback