fallback

Г. Ангелов: След 10 години България може да не иска да приеме еврото

Ако пазарите повярват, че сме достатъчно стабилни, може да не искаме да влезем в еврозоната, смята старши икономистът в Отворено общество

13:40 | 07.12.09 г.

Ако България остане още десет години извън еврозоната, след време може да не иска да приема еврото. Това заяви Георги Ангелов, старши икономист в институт „Отворено общество“ на международната конференция Икономически и политически предизвикателства пред присъединяването към еврозоната.

Ако покажем и се уверим, че сами можем да се справяме, няма да има никакъв смисъл сами да искаме да влизаме. Подкрепата за местната валута ще бъде толкова голяма, че няма как да се накарат хората да се съгласят с това влизане. Това пък е риск за самия ЕС и ЕЦБ, каза Ангелов.

„България трябва незабавно да бъде приета в ERM 2, когато подаде молба, защото страната оцеля във финансовата кризата без външна помощ. Ние се справихме сами и това показва, че ние не внасяме риск в системата, както смятат от ЕЦБ, а всъщност сме стабилна страна“, отбеляза Ангелов.

Според него притесненията на ЕЦБ са „плод единствено на тяхното въображение, а не на реални икономически процеси“ и България изпълнява критериите от Маастрихт, дори преди да я влязла в ERM 2.

Ангелов цитира и публикация на Frankfurter Allgemeine Zeitung, според която през 2010 само България от всички страни в ЕС ще изпълнява критериите на Пакта за стабилност и растеж по оценка на Европейската комисия.

Това е много силен аргумент защо ние трябва да сме вътре, а не отвън, каза Ангелов.

Отлагането на допускането на страната ни в ERM 2 е нарушение на договора за присъединяване на ЕС, отбеляза той.

Според него Източна Европа не е голяма като икономика и едно бързо разширяване на еврозоната е напълно възможно, без да представлява заплаха за нея.

Ако това не стане, поне трябва да се върнем към нормалното влизане в ERM 2. Знаем, че исторически всяка страна, която е поискала, е влизала вътре. Само последните няколко години ЕЦБ смени критериите и реши, че всъщност когато тя реши, тогава може да допусне страни в ERM 2, отбеляза Ангелов.

Според него може да се мисли и за реформа в Маастрихтските критерии или поне в тяхното третиране.

Друга опция си остава едностранната евроизация и тя на практика се случва и в момента. Хората предпочитат еврото и като държане на депозити и кредити и разплащания, допълни Ангелов. Още по темата:

Искров за еврото: Стреляме по движеща се цел

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:15 | 03.09.22 г.
fallback