fallback

Инвестиционни заеми за общо 130 млн. евро ще вземе правителството през 2010

Парите са за финансиране по четири инфраструктурни направления

10:47 | 04.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Размерът на държавните външни инвестиционни заеми през 2010 г. ще бъде общо 130,4 млн. евро, като кредитите са за финансиране по четири инфраструктурни направления. Заемите бяха утвърдени при окончателното гласуване вчера от парламента на държавния бюджет за 2010 г. Кредитолучател за цялата сума по заемите е Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Заемът от Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) е на стойност 81 млн. евро, като предназначението му е за развитие на общинската инфраструктура. Заемът от германския Кредитен институт за възстановяване (KfW) в размер на 34,4 млн. евро ще се използва за изграждане на техническа инфраструктура, като изпълнението на проекта е до 2013 г.

Правителството ще вземе и два заема от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), като единият, на стойност 8 млн. евро, е за строителство на 2 км от „Софийски околовръстен път-Южна дъга“. С другия кредит от ЕИБ от 7 млн. евро ще се финансира строителството на пътен възел „Бургас-Меден рудник“.

Парламентът утвърди и поемането на държавни гаранции от 250 млн. лева по заема на Национална компания „Железопътна инфраструктура“, предоставен от МБВР за финансиране на проекта за „Стабилизиране на железопътната инфраструктура за 2009/11 г.“.

В държавния бюджет за следващата година изрично е указано, че всички видове сметки в левове и чужда валута на министерствата, а също и на Народното събрание, Сметната палата, Комисията за финансов надзор, Висшия съдебен съвет, държавните висши училища, БАН, БНТ, БНР, НОИ, НЗОК, ще се обслужват единствено от БНБ.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:28 | 26.08.22 г.
fallback