fallback

Преглед на печата за 4 декември

07:40 | 04.12.09 г.

Интересът към договори за минимална ликвидност се повишава

в. Дневник

Само четири публични компании имат сключени договори с инвестиционни посредници за осигуряване на ликвидност, т.нар. маркет мейкъри, но се очаква през следващата година те да станат повече. Това стана ясно от запитване на "Дневник" до Българската фондова борса и до посредници. Според данните от пазарния оператор компаниите, които към момента имат сключени договори с маркет мейкъри, са "Девин", "Холдинг Асенова крепост", "Мен инвестмънт груп" и "Европа лайн груп". Маркет мейкър на последните две е "Бета корп", Централна кооперативна банка обслужва "Холдинг Асенова крепост", а Юробанк И Еф Джи България – "Девин". Вече са подадени заявления и за "Енемона", която също ще се обслужва от Юробанк, както и за "Стройинвест холдинг" от "Бета корп".

"Мобилтел" купи марката "Мсвят" заедно с 20 магазина

в. Дневник

"Мобилтел" придоби 20 магазина на веригата "Мсвят", или около една трета от търговската верига. Телекомът придобива и марката "Мсвят". Handy и Office 1 Superstore придобиват останалите магазини на "Мсвят". Стойността на сделката е търговска тайна. За миналата година "Мобил Свят" ООД има над 16 млн. лв. приходи, а за 2007 г. - почти 10 млн. За 2008 г. дружеството регистрира печалба от 632 хил. лв., което е годишно увеличение от почти 40%. Според търговския регистър съдружници в "Мобил Свят" ООД са Калин Русев и Петко Русев. Досега "Мсвят" бе ексклузивен партньор на "Мобилтел". Франчайзът "Мпорт" се прекратява.

Придобитите магазини вече са ребрандирани и ще запазят марката "Мсвят", обясни Ема Нейкова, говорител на "Мобилтел". Те се намират в София, Варна, Бургас, Свищов, Габрово, Плевен, Русе, Кърджали, Разград, Крумовград и т.н. По този начин търговските представителства на "Мобилтел" се разрастват до 680 магазина, включително 160 обекта на Office 1 Superstore, които през септември смениха "Глобул" с "Мобилтел".

Ключови акционери в "Прайм пропърти БГ" готвят пореден опит за завземане на контрола

в. Дневник

За пореден път през последните няколко месеца ключовите акционери в един от най-големите фондове за имоти - "Прайм пропърти БГ", ще опитат да се сдобият с контрола в дружеството. Това става ясно от дневния ред на предстоящото на 14 декември общо събрание на компанията.

Акционерите около бургаския бизнесмен Сава Чоролеев - "Делта фуд", "Глобал Турс" и "Победа", притежаващи дял от 64% в "Прайм пропърти БГ", са подготвили пакет от предложения, които целят овладяване на контрола във фонда. Макар да са ключови акционери, трите фирми на практика нямат никакъв контрол над оперативното управление, което се държи от миноритарните акционери и включва двамата изпълнителни директори и взаимоотношенията с обслужващите дружества и консултантите.

Международни лидери подкрепят кандидатурата на България

в. Стандарт

България е само на крачка от бързото влизане в чакалнята за въвеждане на еврото (валутния механизъм ERM 2). Тази прогноза се затвърди, след като стана ясно, че растат одобрението и подкрепата от международните лидери към кандидатурата на България. За приемането на страната ни в чакалнята за еврото своето положително становище вече е дал Жан-Клод Юнкер - председател на групата на финансовите министри на страните от еврозоната, научи "Стандарт". Само преди броени дни министърът на финансите Симеон Дянков заяви, че България е покрила всички задължителни критерии за влизане в ERM 2, включително и този за ниска инфлация. Въвеждането на еврото у нас оттук нататък е единствено предмет на политически дискусии, обясни тогава Дянков. Именно затова пътуването на вицепремиера Симон Дянков до Мадрид днес се свързва с продължаване на преговорите за присъединяване на страната ни към валутния механизъм. След като се получи подкрепа от страните членки, в началото на 2010 г. предстои и формалното подаване на заявление за влизането на България във валутния механизъм. Според представители на кабинета шансовете за бързо влизане в ERM 2 се увеличават и заради положителните прогнози за стабилност на икономиката на страната.

Софтуерни фирми взимат 35 млн. евро от Брюксел

в. Стандарт

Софтуерни фирми ще могат да кандидатстват за безвъзмездна помощ от ЕС на стойност 35 млн. евро. Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията защити възможността българските софтуерни компании да участват с проекти по грантови схеми на ОП "Конкурентоспособност". Фирмите може да подават проекти, свързани с въвеждане на иновации.

БДЖ отказва да плаща обезщетения

в. Сега

БДЖ отказва да прилага влезлия от вчера в сила еврорегламент за железопътния транспорт. Това стана ясно от думите на шефа на Изпълнителна агенция "Железопътна инфраструктура" Симеон Ананиев. Става въпрос за изисквания, според които европейските железници ще трябва да плащат солени компенсации: до 1285 евро за загуба или повреда на багаж, до 21 хил. евро компенсация за близките на пътници, загинали в катастрофа, и обезщетение при закъснения. Според регламента, приет още през 2007 г., при забавяне на влак над 1 час превозвачът трябва да върне на пътника 25% от цената на билета. При закъснение над 2 часа компенсацията е 50%. "Не само ние, но и други държави в ЕС поискаха отсрочка 5 години, засега само в Испания се плащат някакви обезщетения", каза пред "Сега" Ананиев.

6 зимни курорта в Европа са по-евтини от нашите

в. Сега

Славата на евтина дестинация на българските ски курорти помръква от данните, които изнесе вчера в София Европейският потребителски център. Оказва се, че в поне 6 европейски държави зимните курорти са по-евтини от Боровец, Банско и Пампорово - и ползването на ски съоръженията, и нощувките. Проучването е правено в 20 европейски страни.

Например спускането по пистите на световноизвестния курорт Гармиш Партенкирхен в Германия излиза 23 евро на ден. Курортът разполага с десетки лифтове и над 70 км писти - за професионалисти, за начинаещи и за напреднали. Лифт картите за немските курорти Оберсдорф и Райт им Винкл пък струват съответно 24 и 22 евро. За сравнение дневната карта за единствения лифт в Банско тази година се продава за 50 лв., което прави 25.50 евро. Другите големи курорти още не са обявили цените за новия сезон, но миналата година спускането в Пампорово също беше 50 лв., а в Боровец е дори малко по-скъпо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:27 | 12.09.22 г.
fallback