fallback

Борисов: Имаме единствено възможният бюджет

Финансовата система е стабилна и българите се разминаха с финансовата криза, смята управителят на БНБ Иван Искров

13:52 | 03.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Днес имаме бюджет, който е единствено възможният, с максимална подкрепа. Оценява се и вън, и вътре в страната, няма да има вето от президента, така че какво по-стабилно от това. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното си посещение в сградата на БНБ за среща с Управителния съвет на централната банка.

Борисов бе придружен от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

В отговор на въпрос дали не буди притеснение възможността от санкция на Конституционния съд на член 17-и от Закона за държавния бюджет, който предвижда възможност за актуализация на бюджета от 1 юли 2010 г., министър Дянков каза, че подобен текст е имало и в законите за държавния бюджет за 2008 г. и за 2009 година. Това, че приехме бюджета в началото на декември, показва колко бързо се справяме със задачите за излизане от кризата, заяви Дянков.

Трябва да има доверие между институциите, за да бъде добра и оценката за България, каза Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Доверието между институциите и добрият пример води до реални пари за обикновения човек, а конфликтът и скандалът - не, заяви Бойко Борисов по повод на предложението на лидера на РЗС Яне Янев средствата за президентската институция да бъдат намалени с един милион лева. Борисов посочи, че предложението на Яне Янев в пленарната зала вчера е целяло именно да провокира конфликт.

Борисов каза, че не е забелязал отсъствието на Янев от парламента при гласуването на бюджета.

С един милион лева няма да се подобри нищо, коментира още премиерът по отношение на искането на Янев.

Управителят на БНБ Иван Искров заяви, че финансовата система е стабилна и българските граждани са се разминали с финансовата криза.

Симеон Дянков посочи, че за първи път от десетина години Законът за държавния бюджет се приема толкова рано през годината и това е знак за усилията на правителството.

В отговор на въпрос за отношенията си с президентската институция Борисов каза, че на представители на по-малките партии като на Яне Янев им е лесно да правят изказвания за президента, но на министрите от правителството всеки ден им се налага да работят с президентската институция.

Само днес сме пуснали поне 4-5 неща за съгласуване - за избора на заместник-директор на ДАНС, за избор на посланици, за Закона за държавния бюджет, и работейки с тази институция, трябва да имаме нормални отношения, каза Борисов.

Той благодари на депутатите от "Атака", ДСБ и СДС, че са били принципни и са защитили бюджета за 2010 г.

БСП бяха напуснали залата, но включването на директно предаване по телевизията ги върна обратно два часа по-късно, отбеляза премиерът и благодари и на левите за конструктивността.

Управителят на БНБ Иван Искров заяви, че демонстрираното днес от Бойко Борисов уважение към БНБ е голяма чест и задължение. В навечерието на празника на банковата общност поканихме премиера и вицепремиера Симеон Дянков, за да ги запознаем с дейността на банката, каза Искров.

Банковата система в България има над 17 процента капиталова адекватност. Банките имат висока ликвидност, добри показатели и достатъчно буфери, отбеляза Искров.

Той демонстрира пред журналисти графика, показваща валутното покритие на лева в обращение, и заяви, че Валутният борд е покрит на повече от 211 процента, а в последните месеци процентите се повишават.

Бойко Борисов използва същата графика, за да покаже как европейските институции следят България - "така, както се следи сеизмичната активност, така ни следят и нас, и доверието към България се покачва", заяви премиерът, отчитайки необходимостта от добра работа между институциите.

Борисов посочи, че добрите сигнали и оценки за България дават възможност на страната ни да атакува Еврозоната. Банковата система е консервативна и трябва да се действа внимателно с метода на убеждението, отговори Борисов на въпроса дали ще бъдат намалени лихвените нива на банките. Според него „лихвите постепенно ще падат - не са добри резки промени“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:54 | 12.09.22 г.
fallback