fallback

Приеха окончателно бюджета на НЗОК без промени в първоначалния вариант

Приходите, включително и трансферите, са 2,519 млрд. лв., като почти всички приходи идват от здравноосигурителни вноски

12:07 | 03.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Депутатите успяха днес да приемат окончателно бюджета на Националната здравноосигурителна каза (НЗОК) за 2010 г. Основните параметри за приходите и разходите и направленията, по които ще се използват средствата, се запазиха същите като вече приетите на първо четене.

Приходите, включително и трансферите, са 2,519 млрд. лв., като почти всички приходи идват от здравноосигурителни вноски. Разходите и трансферите са на обща стойност 1,689 млрд. лв., като от тях здравноосигурителните плащания възлизат на 1,512 млрд. лв.

Излишъкът по бюджета на НЗОК се предвижда да е на стойност 829,78 млн. лв., т.е. двойно по-висок от миналата година. Здравноосигурителната вноска се запазва на 8 на сто, като се предвижда от 2011 г. да бъде вдигната на 10 на сто.

Централното управление на НЗОК ще разпределя по месеци бюджета на районните каси, а те от своя страна ще отпускат средства по клинични пътеки на здравните заведения, които имат сключени договори с касата. В приетия бюджет се предвижда още, в случай че към 1 юли 2010 г. има преизпълнение на приходите, в НЗОК да бъдат отпуснати допълнителни средства за болнична и доболнична помощ.

При неизпълнение на приходната част обаче разходите може да бъдат намалени.

Министърът на здравеопазването Божидар Нанев уточни, че увеличението на бюджета на НЗОК от 1 юли може да бъде до 350 млн. лв. Той призна, че средствата за здравеопазване не са достатъчни, особено за болничната помощ, но няма възможност да бъдат увеличени.

Нанев посочи, че още не е решено дали увеличението на здравната вноска с 2 процентни пункта от 2011 г. ще бъде изцяло за сметка на заетите, както беше първоначалното предложение, или ще се подели между заетите и работодателите.

Нанев съобщи, че към момента просрочените задължения на болниците са около 59 млн. лв., а текущите – около 200 млн. лв.

Според него средствата по клинични пътеки не са правилно разпределени, тъй като цените по някои клинични пътеки са колкото европейските, въпреки че у нас разходите са по-ниски, а други са неоправдано евтини и струват 5-10 пъти по-малко от подобни услуги в Европа.

Министърът каза още, че според него е грешка намалението на потребителската такса при преглед при пенсионерите от 2 на 1 лв., защото разликата се плаща от финансовото министерство. Не стана ясно обаче дали тази такса ще бъде увеличена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:24 | 08.09.22 г.
fallback