fallback

Общините ще получат 14,6 млн. лв. за снегопочистване на пътищата*

Общата изравнителна субсидия ще бъде 242,6 млн. лева

20:44 | 02.12.09 г.

Парламентът гласува 14,6 млн. лева трансфер към общините за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища, предаде БТА. 

Средствата за зимно поддържане и снегопочистване се предоставят на общините до 20 януари в размер 75 на сто и до 30 октомври - останалите 25 процента.

Общата изравнителна субсидия ще бъде 242,6 млн. лева, а субсидията за делегираните от държавата дейности - 1,877 млн. лева.

Депутатите определиха разпределението на годишния размер на общата субсидия за делегираните от държавата на общините дейности. Прието беше първото тримесечие общините да получават 30 на сто от средствата, второто тримесечие - 25 на сто, третото - 20 процента, а последното - 25 на сто.

Разпределението на средствата за капиталови разходи е съответно - 20 на сто първото тримесечие, 25 на сто за второто и четвъртото тримесечие, а за третото тримесечие общините ще получават 30 на сто от предвидените средства. Общата изравнителна субсидия се разделя на две равни части и се предоставя до 31 януари - първата, и до 31 юли - втората.

Според Ангел Найденов от Коалиция за България общините са сред най-силно ощетените от намаляването на трансферите от държавния бюджет, а намаляването на средствата от бюджета е комбинирано с намаляване на собствените приходи на общините.

Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова, която е депутат от ГЕРБ отбеляза, че няма как да бъдат приети предложенията за увеличаване на парите за общините, тъй като няма приходоизточници за покриването на такъв разход.

Междувременно парламентарните групи на РЗС и Коалиция за България напуснаха пленарната зала, несъгласни с някои от гласуваните тектове.

РЗС напусна пленарната зала след като депутатите отхвърлиха предложението на Яне Янев за намаляване на средствата за администрацията на президента с 1 милион лева.

Групата на Коалиция за България се оттегли след като депутатите приеха на второ четене текста "при икономически и финансови показатели и индикатори, водещи до оценки и прогнози за по-неблагоприятно развитие на икономиката от очакваното, Министерският съвет да може да намали нелихвените разходи и предоставените трансфери под утвърдения им размер".

*Актуализирано в 21:40

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:02 | 13.09.22 г.
fallback