fallback

Държавните органи с 5,7 млрд. лева бюджет догодина

С най-висок бюджет ще разполагат силовите министерства

19:47 | 02.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Разходите на държавните органи за следващата година, в това число президентство, министерски съвет и министерства, възлизат на 5,708 млрд. лева. Това гласуваха депутатите при обсъждането и приемането на второ четене на бюджет 2010.

Най-високи са определените разходи за МВР - 955,5 млн. лева. За Министерство на отбраната бяха гласувани 890,6 млн. лева, за Министерство на труда и социалната политика разходите са 798,8 млн. лева, а за Министерство на здравеопазването - 704,1 млн. лева

Не бяха приети предложенията на депутати от Коалиция за България за увеличаване на бюджетите на Министерството на отбраната и МВР, които са по-ниски от миналогодишните. Министърът на отбраната Николай Младенов в тази връзка коментира, че на ведомството му е необходим бюджет от 1,5 млрд. лева , но страната няма такива възможности

Бившият социален министър Емилия Масларова предложи бюджетът на социалното министерство да се увеличи с 86 млн. лева, които да се използват за активни политики на пазара на труда поради очакваната висока безработица. По думите й по този начин средствата ще станат, колкото миналогодишните. И това предложение на беше прието.

Мнозинството не гласува увеличение на бюджета на Агенцията за инвестиции с 13 млн. лева, за да стане 20 млн. лева, колкото е тази година.

Беше отхвърлено и предложението на РЗС бюджетът на президентската администрация да бъде намален с 1 млн. лева и той остава 5,23 млн. лева.

Беше прието предложението на депутати от ГЕРБ за намаляване с още 10 млн. лева на бюджета на БАН, така че той става 74 млн. лева. В бюджет 2009 заложените средства за БАН са 95 млн. лева, но бяха намалени през август от новото правителство на 84 млн. лева.

Депутатите гласуваха окончателно и бюджетите на Сметната палата в размер на 16,7 млн. лева и на Комисията за финансов надзор в размер на близо 6,5 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:36 | 02.09.22 г.
fallback