fallback

25 хил. лв. глоба за фирма за млечни продукти за заблуда на потребителите

Бодекс внася и разпространява млечния продукт Абритус, чийто етикет дава неправилна информация

10:33 | 02.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи извършено нарушение по Закона за защита на конкуренцията от страна на „Бодекс“ ЕООД и наложи на дружеството имуществена санкция в размер на 25 хил. лв., съобщиха от комисията.

Производството е образувано по молба на „Май дей“ ООД, София, което произвежда и разпространява млечни продукти.

От февруари тази година „Бодекс“ внася и разпространява млечния продукт „Абритус“, произведен в Унгария. В сертификатите на прозводителя напитката е означена като milk drink (млечна напитка). От „Май дей“ твърдят, че надписът „мляко“ на опаковката на продукта въвежда в заблуждение потребителите.

Проверката на КЗК е установила, че продуктът е разпространяван с два вида масленост –1,5% и 2,8%, и голям надпис „мляко“ отпред на кутията. На страничната част е изписано „краве мляко за пиене“ и съставът - мляко 51% и пермеат. Посочено е, че пермеатът се добива чрез филтрация на млечни протеини и мазнини от млякото.

Според органа по санитарен контрол добитият чрез тази технология продукт не представлява мляко поради липсата на неговите съществени свойства и по-специално в пъти по-ниското съдържание на протеин.

Затова КЗК счита, че етикетът „мляко“ върху кутиите на „Абритус“ дава некоректна и неправилна информация, която въвежда в заблуждение потребителите относно съществени свойства на продукта.

Нарушението е прекратено през август с изпълнение на предписание на Дирекция „СВСК“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:21 | 13.09.22 г.
fallback