fallback

ДКЕВР налага глоби на ръководни кадри в ЧЕЗ заради тримесечното отчитане

ЧЕЗ води в момента 32 дела срещу ДКЕВР

13:09 | 01.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Политиката на енергийното дружество ЧЕЗ е да оспорва в съда всяко решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и затова комисията ще наложи на ЧЕЗ санкции не по Закона за енергетиката, а по текстове от Административно-процесуалния кодекс (АПК). Това заяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

ЧЕЗ води в момента 32 дела срещу ДКЕВР, между които дело за решението на ДКЕВР за срока за връщане към едномесечно отчитане, дела за наложени от ДКЕВР глоби по Закона за енергетиката, както и дело за решението на ДКЕВР за единни такси на трите енергийни дружества за допълнителните услуги като прекъсване и повторно включване на електрозахранването, обясни Семерджиев. Другите две електроразпределителни дружества имат по-различна политика, каза Семерджиев.

ДКЕВР е взела решение на длъжностни лица на ръководни постове в ЧЕЗ да бъде наложена санкция по АПК в размер на 500 лв. за първо нарушение и по 500 лв. всяка седмица за повторно нарушение за това, че дружеството не е започнало да въвежда едномесечно отчитане на тока за нито един свой потребител, обяви Семерджиев, цитиран от БТА.

Той каза, че извършената от регулатора проверка на дружеството показва, че ЧЕЗ има готовност да отчита тока всеки месец на поне една трета от своите абонати, а до 1 февруари 2010 г. може всички абонати да са на едномесечно отчитане, така както е постановила ДКЕВР. Въпреки това дружеството не се съобразява с предвидения от регулатора график.

Семерджиев бе категоричен, че комисията няма да допусне и увеличаване на таксите за повторно включване на тока от страна на ЧЕЗ. Председателят на ДКЕВР каза, че няма окончателно решение на съда по казуса дали ДКЕВР има право да регулира допълнителните услуги, но според текстовете от лицензията цените на допълнителните услуги трябва да бъдат на основата на икономически обосновани разходи. В момента делото се гледа от тричленен съвет на ВАС, от ДКЕВР са поискани експертизи и се очаква решението на съда да бъде взето през януари следващата година.

Преди седмица ръководството на ЧЕЗ заяви, че е спечелило дело срещу регулатора и че има право да определя цени за повторно включване на тока според своите разчети. Цените, които бе определило ЧЕЗ, бяха 40 лв. за повторно включване на тока и 80 лв. за експресно включване. След решение на ДКЕВР действащите сега цени и за трите оператора са 19,40 лв. и 40 лв. за експресно включване.

В отговор на въпрос дали ДКЕВР ще прекрати лицензията на ЧЕЗ, ако дружеството се върне към високите цени, Семерджиев каза, че това е крайна мярка и регулаторът ще търси преди това възможност чрез разговори или санкции да не допусне увеличаване на цените на услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:28 | 04.09.22 г.
fallback