fallback

Грантове за 4,3 млн. евро подписа предприятие Радиоактивни отпадъци с ЕБВР

Средствата ще се използват за подготовка и изграждане на хранилище за радиоактивни отпадъци

13:53 | 30.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Гранотви споразумения, възлизащи на общо 4,3 млн. евро, подписа изпълнителният директор на държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) Борис Пеков с представители на ръководството на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), съобщиха от предприятието.

Споразуменията дават старт на реалните дейности по проектирането и изграждането на Национално хранилище за радиоактивни отпадъци (НХ РАО).

Първото грантово споразумение е допълнение към вече съществуващо, с което стойността му се увеличава със 100 хиляди евро, достигайки общо 3,1 млн. евро.

Това е изменение и допълнение към споразумението за безвъзмездна помощ, която ЕБВР предоставя на ръководството на ДП РАО за проектирането и изграждането на национално хранилище за радиоактивни отпадъци. Споразумението се отнася до управлението на проекти и консултантски услуги при избор на площадка, проектиране, изготвяне на оценки по безопасност и оценки, свързани с околната среда, изграждане и въвеждане в експлоатация на националното хранилище.

Второто грантово споразумение е на стойност 4,2 млн. евро и е в подкрепа на изграждането на инфраструктура и извършване на подготвителни работи, свързани с конструкцията на хранилището. Държавното предприятие трябва да изгради и въведе в експлоатация хранилището до 2015 г., като в него ще се съхраняват ниско- и среднорадиоактивни отпадъци.

Подписването на двете грантови споразумения е поредната крачка от изпълнението на ангажиментите на предприятието да опазва населението и околната среда, като управлява безопасно радиоактивните отпадъци на територията на България, коментират от ДП РАО.

Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци" е създадено на 1 януари 2004 г. със задача да планира, проектира и изгради нужните съоръжения, да транспортира, съхранява и управлява радиоактивните отпадъци на територията на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:58 | 05.09.22 г.
fallback