fallback

Преглед на печата за 28 ноември

09:23 | 28.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Неразплатените разходи на МО ще надхвърлят 350 млн. лева

в. Дневник

Неразплатените разходи в системата на Министерството на отбраната до края на годината ще надхвърлят 350 млн.лв. и в момента водим преговори с Министерството на финансите за възможностите за разсрочване или частично погасяване на тези задължения. Това коментира пред журналисти във Велико Търново министърът на отбраната Николай Младенов, информира БТА. По думите на военния министър бюджетната прогноза от 1.4 на сто от БВП за нуждите на отбраната за следващата година ще наложи цялостно преосмисляне на целите и структурата на въоръжените сили.

Ще изграждаме газова връзка и със Сърбия

в. Новинар

България ще изгражда двупосочна газова връзка със Сърбия, като тръбата ще минава през Дупница до сръбския град Ниш. Това съобщи зам.-министърът на енергетиката Мая Христова, която участва в Български икономически форум в столицата. По думите й има възможност подготовката за изграждане на тръбопровода да започне още сега.

Чака се само да бъдат отпуснати 60 млн. евро на страната ни по европрограмата за регионално развитие. Каква ще е крайната стойност на проекта тепърва ще се доизчислява, обясни Христова.

Чакат над 80 млн. за "Булгартабак"

в. Стандарт

Над 80 млн. лева от продажбата на "Булгартабак" чака министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той обяви това по време на парламентарния контрол в отговор на депутатско питане за раздържавяването на тютюневия холдинг.

В условията на криза и с по-висок акциз върху цигарите приватизацията на холдинга ще бъде по-трудна, но приходите от новите акцизи и печалбата от "Булгартабак" ще надвишават сумата, сочена през май 2009 г. за закупуване на холдинга - 80 млн. лв., каза Трайков. Няма да приватизираме наличния финансов ресурс на "Булгартабак", заяви още министърът.

Междуфирмената задлъжнялост достигнала 220 млрд. лв.

в. Новинар

Към края на октомври фирмите в България си дължат една на друга около 220 млрд. лв. Към края на същия месец миналата година сумата е била 100 млрд. лв., което означава, че за година тя се е повишила над два пъти. Това заяви вчера председателят на Националната асоциация на българския бизнес Светлозар Николов. В тези суми не влизат задълженията, които фирмите имат към банките, допълни той. Компаниите предпочитат да се разплатят с банките и оставят на заден план плащането на дълговете, които са натрупали към свои колеги, обясни Николов.

Митниците поемат цигарените будки

в. Сега

Без много спорове депутатите вчера решиха, че само фирми, регистрирани по ДДС, ще могат да продават цигари в магазините си догодина. Промяната, която ще влезе в сила от 1 април 2010 г., предвижда още дребните търговци на тютюневи изделия да получават разрешение за бизнеса си не от общините, както е сега, а от съответното митническо управление.

В самия край на 2008 г. предният парламент също се опита да наложи задължително регистриране на ДДС и за най-дребните цигарени търговци от първия ден на новата година. След бурни протести на засегнатия бизнес обаче в края на февруари изискването бе отменено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:11 | 19.08.22 г.
fallback