fallback

Какво показват оценките на Moody's за българските банки?

Днес агенцията преразгледа оценките си за четири от водещите финансови институции у нас

12:55 | 27.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Във връзка с информацията за преразглеждане на показателите на четири български банки от Moody's Investor.bg потърси повече информация за оценките на рейтинговата агенция за финансовите институции.

По отношение на Първа инвестиционна банка (ПИБ) се посочва, че понижаването на рейтинга на финансова стабилност идва като следствие от процедурата по неговото преразглеждане, която е започнала на 26 май тази година. Решението за понижение и поставянето на негативна перспектива отразява влиянието на влошаващата се среда за опериране на банката върху качеството на кредитите и нивата на рентабилност.

Те пък са били засегнати от по-ниския ръст на оборота на банката и свиването на лихвените маржове в сравнение с минали години. Освен това заради предизвикателствата при привличането на капитали и липсата на силен чуждестранен акционер в банката разходите за финансиране на ПИБ са нараснали, отразявайки нарастващата, но скъпа депозитна база на банката, която се отразява на печалбите.

От Moody's очакват, че заради острата конкуренция при набирането на депозитна база в България и поради липсата на силен чуждестранен акционер разходите за финансиране на ПИБ ще останат относително високи, свивайки допълнително лихвените маржове и нивата на рентабилност.

Що се отнася до МКБ Юнионбанк, нейният рейтинг на финансова стабилност остава D- заради натиска върху фундаменталните показатели на банката заради влошената оперативна среда в България. Според агенцията банката остава добре капитализирана и получава подкрепа от своята банка майка, което подпомага растежа и осигурява финансиране на относително ниска цена.

Райфайзенбанк България пък все още успява да генерира стабилни проходи и да има солидни възможности за привличане на капитал. Та била набрала достатъчно средства като буфер, който да поеме бъдещите загуби. Въпреки това обаче банката остава с негативна перспектива, тъй като може да претърпи ръст на кредитните загуби.

По отношение на ДСК от Moody's заявяват, че прегледът на рейтинга за стабилност също е започнал през май. Стойността на показателя остава D+, което е и най-високото ниво, присъдено на банка от България. ДСК обаче получава негативна перспектива заради влошаването на средата.

За момента фундаменталните показатели остават на доста здравословни нива. Банката успява да постигне добри нива на рентабилност, макар ръстът й да се забавя, казват от рейтинговата агенция. Оценката на Moody's гласи, че ДСК е снабдена с достатъчно капитал, за да посрещне загубите си и поради тази причина успява да запази рейтинга си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:27 | 27.08.22 г.
fallback