fallback

МВФ може да ревизира нагоре прогнозата си за БВП на България

Има положително развитие в последно време, според Тони Либек, представител на фонда за страната ни и Румъния

11:01 | 27.11.09 г.

Има някои позитивни развития в България и Международният валутен фонд (МВФ) може да преразгледа прогнозата за икономическия растеж на страната през декември. Това заяви Тони Либек, регионален представител на фонда за Румъния и България на Български икономически форум, който се провежда в София.

Настоящата прогноза на МВФ е за свиване на българската икономика с 6,5% за 2009, която беше ревизирана от 7,0% през септември, каза Либек.

Той препоръча да се работи за подобряване не конкурентоспособността и бизнес климата и запазване на фискалната дисциплина, както и стабилността на банковата система. Запазването на макроикономическата стабилност е изключително важно добави той.

България има и потенциал за справяне с кризата. Усвояването на европейските фондове ще намалим ефектите на кризата, каза Либек

България и Румъния са сред средно засегнатите кризата. Най-силно пострадалите в региона са страните от Прибалтика и Украйна, добави той.

Някои страни в региона като Унгария и Румъния щяха да влязат в криза рано или късно и без световната финансова рецесия, каза още Либек.

Още преди кризата се натрупваха дисбаланси в Източна Европа, като най-големи те бяха в частния сектор. Във връзка с процеса на догонване с старите членки на ЕС се стигна и до увеличаване на заплатите по-бързо, отколкото се увеличаваше продуктивността, добави Либек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:46 | 13.09.22 г.
fallback