fallback

Леко оживление на пазара на труда през ноември, търсят се търговци

Стабилен остава интересът към ИТ специалистите, търсят се и счетоводители, оператори за кол-центрове, кредитни специалисти в банки

09:16 | 27.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Пазарът на труда у нас през ноември показа оживление, изразяващо се в леко увеличение спрямо пролетта на броя на кадрите, търсени от работодателите. Тази тенденция се забеляза от октомври.

Най-търсените служебни позиции през ноември, както и през предходния месец, са търговските, сочи проучване на Investor.bg сред водещи агенции за подбор на персонал.

От Synectica отбелязват, че работодатели от различни сектори търсят търговски персонал от всички нива - вериги за бързооборотни стоки, строителство, услуги, преки продажби и др. Напоследък има известно увеличение на търсенето на хора с мениджърски умения, в т.ч. и от висше мениджърско ниво.

По наблюдения на Monday през месеца най-много служебни позиции са търсени от аутсорсинг центрове, стабилен остава интересът към ИТ специалисти.

Между първите позиции, търсени от работодателите, според ICAP Bulgaria, са още счетоводители, оператори за кол-центрове, агенти за събиране на просрочени вземания, кредитни специалисти в банки.

Предположението на “Ефикас Хюман Ресурсес“ от миналия месец, че през ноември най-търсени ще бъдат търговците от различни сфери и служебни нива, се оказа вярно и от агенцията го поддържат и за декември. От някои други агенции за подбор на персонал потвърдиха тази прогноза и дори уточниха, че вероятно най-търсени към края на годината ще са търговски представители и кадри от меркетинг, продажби на стоки и телефонни продажби.

Почти единодушно е мнението на участващите в проучването агенции, че през декември и вероятно през януари ще има спад на търсенето на кадри от страна на работодателите.

От Monday обясниха, че по принцип за периода в края на годината и началото на следващата е нормално да има намаляване на търсенето на кадри от работодателите, което в условия на криза означава осезаемо свиване на свободните позиции на пазара на труда.

От друга страна, този период може да даде индикации за това кои сектори устояват на кризата и съответно биха били сигурни работодатели и занапред, смятат представители на агенции за подбор на персонал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:32 | 07.09.22 г.
fallback