fallback

Депутатите уважиха молбата на премиера за акциза върху ракията

Не беше прието предложението на правителството за ръст на акциза

12:54 | 26.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Акцизът върху ракията остава същият и през 2010 година. Парламентът не прие предложението на правителството акцизът върху етиловия алкохол да поскъпне от 1100 лв. на 1250 лева за един хектолитър, а акцизът върху домашно произведеният алкохол - от 550 лв. на 625 лв. за хектолитър.

В сряда премиерът Бойко Борисво заяви, че ще помоли депутатите да не увеличават този акциз.

При гласуването на второ четене на изменения в Закона за акцизите и данъчните складове от ГЕРБ и БСП заявиха, че няма да подкрепят предложенията на Министерския съвет и на РЗС за увеличение на акциза върху етиловия алкохол и бирата.

От РЗС оттеглиха предложението си да бъде увеличен акцизът върху етиловия алкохол от 1100 на 1500 лева. Председателят на РЗС Яне Янев обясни, че причината е молбата на премиера Бойко Борисов. От РЗС обаче настояха да се гласува по-висок акциз върху бирата, но парламентът отхвърли бирата да се облага с 2,20 лв. на 100 литра, вместо с 1,50 лв., както е сега.

Депутатите решиха още, че в специализираните малки обекти за дестилиране на ракия ще може да има съдове с обща вместимост за дестилиране до 1000 литра. Предложението за обема на казаните беше направено от съпредседателя на ГЕРБ Красимир Велчев, след като комисията по бюджет и финанси беше предложила обемът на съдовете да бъде до 500 л.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:11 | 10.09.22 г.
fallback